Snowcrossissa luvassa kovaa taistoa SM-viikon Suomen mestaruuksista

Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen on päässyt hyvään vauhtiin Pro:n SM-sarjassa. Kuva: Jussi Kirmanen.

Moottorikelkkailun näyttävä ja vauhdikas laji snowcross on ensi kertaa mukana urheilun valtakunnallisessa monilajitapahtumassa, SM-viikolla tulevana lauantaina. Jyväskylässä on odotuksissa tiukkaa vääntöä avoimen ja naisten luokkien kerrasta poikki -koitoksessa.

Suomalaiset voivat olla ylpeitä snowcrossin tasosta, eikä vähiten siksi, että varsinkin Pohjois-Amerikassa ja Pohjoismaissa suositun lajin hallitseva maailmanmestari Aki Pihlaja tulee maastamme. Vaikka Lapin Moottorikelkkailijoiden edustaja ei osallistukaan lauantaiseen SM-viikon kilpailuun, on odotuksissa kovatasoinen taisto avoimessa luokassa. Jyväskylän Hippoksen vanhalla pesäpallostadionilla nähdään SM-sarjasta poiketen maamme kummankin pääluokan, Pron ja Pro Liten, kuljettajat samassa lähdössä kamppailemassa yhdestä ja ainoasta SM-viikon Suomen mestaruudesta. Pihlajan poissaololle on selkeä syy, sillä hän käynnistää samaan aikaan maailmanmestaruuskauttaan Turkissa.

SM-viikon kilpailussa ovat mukana muun muassa Pro-luokan SM-sarjassa tällä hetkellä toisena oleva, Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen ja ja nelospaikalta löytyvä, Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen.

– On hienoa päästä näyttämään lajia tämänlaisessa tapahtumassa. Kisoissa vedetään aina täysillä ja varsinkin kerrasta poikki -kisassa pitää olla tuuriakin, ettei tule kaatumisia tai muita ongelmia. Olin viime kauden sivussa polvivamman takia ja tämän alkutalven ekat kisat menivät tahmeasti. Nyt on kuitenkin alkanut kulkea hyvin, rovaniemeläinen Pesonen kuvailee tunnelmiaan.

Myös Juntunen ottaa mielellään vastaan haasteen siitä, että Suomen mestaruus ratkaistaan perinteisen sarjamuotoisen kilpailemisen sijasta yhden päivän aikana ja kahden luokan yhteiskilpailussa.

– On oikein mukava päästä tämänlaiseen kisaan mukaan ja kaikilla kuskeilla on varmasti kovat panokset. On hienoa, että Pro ja Pro Lite ajavat yhdessä. Pro-kuskeilla ei ole etulyöntiasemaa, vaikka kelkkoihin saakin tehdä erilaisia muutoksia kuin Pro Litessä. Jos Pro Lite -kuski ottaa, siis nimenomaan ottaa, lähdön, ei takaa ole Pro-kuskinkaan helppoa nousta ohi. Kisaan on tulossa paljon kuskeja ja sitten nähdään kahden luokan kuskien vauhti toisiinsa verrattuna. Lähden hakemaan voittoa, ja sen eteen olen tehnyt töitä, torniolainen Juntunen painottaa.

Junioreista Pro Lite -luokkaan täksi kaudeksi siirtynyt, Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne on hallinnut Suomen mestaruussarjaa mennen tullen, mutta SM-viikolle hän lähtee haastajana.

– Pro-kuskeista tulee varmasti olemaan vastusta. Ihan en lähde voittamaan kisaa. Tai tietenkin ainahan sitä kokeilee voittaa, mutta katsotaan nyt, mihin vauhtini riittää. He ovat kyllä sen verran kovempia kuskeja, että eroa on Pro Lite -luokkaan. On mielenkiintoista ratkaista mestaruus yhdellä kerralla. En ole sellaista ennen ajanut. On myös mukavaa, kun kaksi luokkaa on yhdistetty. Pääsee ajamaan Pro-kuskeja vastaan. Ei paljon kestä tehdä virheitä, rovaniemeläinen Rinne ennakoi.

Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen odottaa mielenkiinnolla SM-viikon kerrasta poikki -SM-kilpailua. Kuva: Jussi Kirmanen.

Stadionintäydeltä mestaruuskamppailua

Myös naiset ratkaisevat SM-viikolla Suomen mestaruuden. Perinteisessä SM-sarjassa kärkipaikkaa pitää Tuupovaaran Moottorikerhon Saga Forsell, joka on voittanut kaksi kolmesta osakilpailusta.

– Jännittää näin ennen kisaa. Ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Varsinkin, kun on kerrasta poikki -kisa. Eipä se silti oikeastaan muuta valmistautumistani. Yritän voittaa, kun ainahan sitä voi yrittää. On tosi hienoa, että lajimme on mukana SM-viikolla ja pääsee esiin tällä tavalla. Laji ei ole niin tunnettu Suomessa, vaikka esimerkiksi Jenkeissä se on iso, joensuulainen Forsell kuvailee.

Naisten SM-sarjan avausosakilpailun tammikuussa voittanut ja tällä hetkellä pisteissä toisena oleva Marjanpoimijat-Racingteamin Emma Laamanen lähtee tosissaan haastamaan harjoituskaveriaan Forsellia.

– Kovasti olen odottanut tätä kisaa. Viime kisat menivät miten menivät ja kelkan säädötkin olivat hukassa. Saga on kovin vastus ennakkoon ajatellen, mutta me olemme myös ystäviä ja treenaamme yhdessä samoilla radoilla. Se kehittää, kun on kova vastus treenikaverina. Ja voimme hyvin treenata yhdessä, vaikka kisaammekin toisiamme vastaan. Minua kyllä jännittää aika paljon, koska tätä kisaa on hehkutettu paljon ja se näkyy telkkarissa. Kyseessä on myös stadionkisa, jonne tulee oletetusti paljon katsojia, joensuulainen Laamanen uskoo.

Snowcross sopii myös harraste- ja lapsikuljettajille. Jyväskylässä nähdäänkin avoimen ja naisten luokan lisäksi 9-11-vuotiaiden taitureiden menoa Mini Junior -luokan kansallisessa kilpailussa.

Vauhdikasta ja näyttävää Snowcrossia pääsee seuraamaan Hippoksen vanhalla pesäpallostadionilla osoitteessa Rautpohjankatu 6, Jyväskylä lauantaina kello 10:00-16:00. Finaalit järjestetään kello 15:00 alkaen.

Pääsyliput maksavat 10 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Kilpailulähetys on katsottavissa Yle Areenassa kello 14:55 ja kooste TV2-kanavalla kello 17:25 alkaen.

Myös X-trialia SM-viikolla

Snowcrossin lisäksi Suomen Moottoriliiton alaisista lajeista SM-Viikolla nähdään moottoripyörien sisätrialia. X-trialin Suomen mestaruus ratkaistaan jo perjantaina, jolloin taistellaan myös TR3- ja TR5-luokkien Suomen Cup -titteleistä. Tapahtumat käynnistyvät Taksihallissa osoitteessa Sakselantie 5, Jyväskylä kello 10:00 ja SM-luokan finaali alkaa kello 18:00. Finaali on katsottavissa Yle Areenassa kello 17:55 alkaen ja television Yle 2 -kanavalla kello 19:05 alkaen. TR3- ja TR5-luokkien finaalit järjestetään kello 16:30 alkaen.

SM-viikko / SML Jyväskylä Snowcross 2024
9.3.2024
Hippoksen liikuntapuisto
Rautpohjankatu 6, 40700 Jyväskylä
Keski-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat ry

Aikataulu
Lauantai 9.3.2024
SM: Avoin (Pro ja Pro Lite), avoin naiset
Kansallinen: Mini Junior

Kello 10:00-16:00
Finaalit kello 15:00 alkaen

Pääsyliput
10 euroa.
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Lisätiedot ja lähtöluettelo

Tulokset

Live-tulokset

SM-viikko Jyväskylä 8.-10.3.2024
sm-viikko.fi

SM-viikon lajit
sm-viikko.fi/jyvaskyla/lajit
https://sm-viikko.fi/jyvaskyla/lajit/snowcross-2

SM-viikon aikataulu

SM-viikko Yle Areena

Suomen Moottoriliitto
www.moottoriliitto.fi

SML SM-Snowcross
www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross
www.youtube.com/mjpevents