Snowcrossin Suomen mestariehdokas Pihlaja sääti kelkkaansa voitokkaasti Rovaniemellä

Kuva Jari Lauri

Amerikassa viisi kautta kilpaillut Aki Pihlaja oli viikonlopun vahvin, kun moottorikelkkailun snowcrossin kuluvan talven ensimmäinen kansallinen kilpailu ajettiin Rovaniemellä. Myös hallitseva Suomen mestari Joonas Keskiaho antoi vahvan näytön vauhdistaan ennen SM-sarjan alkamista. Ruotsalainen maailmanmestari Petter Nårsa joutui jättäytymään pois viime hetkillä.

Rovaniemellä jo parisenkymmentä kertaa järjestetty Pakkaskisa oli saada todellisen vetomiehen kirittämään suomalaisia, kun viime keväänä maailmanmestaruuden voittanut Petter Nårsa oli ilmoittautunut mukaan Pro-luokkaan. Harmittavasti ruotsalainen perui osallistumisensa perjantaina, koska hänen vaimonsa oli sairastunut ja koronaprotokollan takia Nårsa ei matkustanut Suomeen.

Pakkaskisassa nähtiin kilpailunjohtaja Tomi Ahmasalon mukaan silti kovatasoinen ja osallistujamäärän puolesta runsaslukuinen viikonloppu.

Kovimmassa luokassa, Pro-luokassa viime talven Suomen mestari, Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho voitti lauantaina, mutta jätti sunnuntain väliin. Lauantaina toiseksi sijoittunut seuratoveri Aki Pihlaja vei nimiinsä sunnuntaisen finaalin.

– Ajoin molemmat päivät kelkan säätömielessä. Lauantaina jäin kakkoseksi, mutta sunnuntaina voitin. Toki lauantain ykkönen ei ajanut toisena päivänä. Kelkkani ja ajoni oli parempaa sunnuntaina. Vielä on kuitenkin tekemistä, Pihlaja kertoi ennakoiden ensi viikonloppuna Parikkalassa käynnistyvää Suomen mestaruussarjaa.

Pihlaja kilpaili viisi edellistä talvea maailman kovimmassa snowcross-sarjassa Yhdysvalloissa. Hän myös piipahti Atlantin takana ennen Pakkaskisaa ajaen uuden kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua. Avauksessa hän sijoittui kertaalleen neljänneksi. Enempää Pihlaja ei Amerikassa aio ajaa, vaan keskittyy jahtaamaan Suomen mestaruutta.

– Saavuin Suomeen vasta puolitoista viikkoa sitten ja olisi ollut SM-sarjaa ajatellen fiksumpaa pysyä Suomessa. Kisasin Amerikassa erimerkkisellä kelkalla kuin Suomessa, ja täällä käytössä oleva Lynx on aivan erilainen ajaa. Halusin kuitenkin mennä Amerikkaan, koska mursin selkäni siellä viime vuonna enkä halunnut päättää uraani siten. Halusin vielä käydä näyttämässä osaamistani. Eka viikonloppu menikin hyvin, mutta toisen pilasivat huonot lähdöt.

– Olen ollut siellä viisi kautta, mutta se alkoi tökkiä. Kun ei ole kotia, perhettä eikä oikein muutakaan. Kavereita toki, mutta on mukavampaa ajaa Suomessa. Ajaminen on Euroopassa rennompaa, samoin tunnelma varikolla. Kovaa pitää silti vetää. Vastassa on muun muassa Keskiaho, ja nuoriakin tulee. Suomen mestaruutta tavoittelen.

Pihlajan kauden suunnitelmiin sisältyy myös MM-kilpailun ajaminen. Lisäksi uusi Super League ja Stadioncrossin SM-kilpailu mahtunevat mukaan.

Rovaniemellä Pro-luokan lauantain finaalissa kolmanneksi ajoi Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen. Sunnuntaina kakkospaikan vei Polar Cross Moottorikerhon (PCMK) Miika Lammi ennen Pesosta.

Edessä olevan SM-sarjan toisessa pääluokassa, Pro Litessa kovinta kyytiä Rovaniemellä piti Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Leevi Puustinen voittaen kummatkin päivät. Ruotsalainen William Svensson oli lauantaina toinen ja PCMK:n Joona Karjalainen kolmas. Karjalainen ajoi sunnuntaina toiseksi Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Hermanni Aitto-Ojan ollessa kolmas.

Rovaniemen kilpailussa olivat Pron ja Pro Liten lisäksi mukana luokat Micro Junior, Mini Junior, Junior 11-12, Junior 13-14, Junior 14-16, Sport, Harraste, Naiset, Veteraanit 40 ja Veteraanit 50.

Kaikki tulokset:
https://speedhive.mylaps.com/Events/1947421