Snowcrossin SM-kausi saa kruununsa Paljakassa viikonloppuna

Aki Pihlaja on lennättänyt kelkkaansa huimalla vauhdilla SM-sarjassa. Kuva: Teemu Kukkonen.

Moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruuskausi huipentuu viikonloppuna, kun Paljakassa järjestetään kaksi viimeistä osakilpailua. Pro-luokan titteli on Aki Pihlajan hyppysissä. Pro Liteä johtaa Joona Karjalainen. Taru Kylmälä on naisten ja Oscar Nikula junioreiden SM-sarjan kärjessä.

Amerikan ammattilaisradoilta täksi talveksi kotimaan hangille siirtynyt Aki Pihlaja on hallinnut Pro-luokan SM-kautta suvereenisti. Lapin Moottorikelkkailijoiden edustaja johtaa sarjaa maksimipistein, kun takana on viisi osakilpailua. Pihlaja voi sinetöidä Suomen mestaruutensa jo lauantaisessa osakilpailussa, vaikka Paljakan viikonlopun kumpanakin päivänä on jaossa pisteitä.

Pihlaja on voittanut urallaan useita Suomen mestaruuksia, Euroopan mestaruuden ja neljä MM-mitalia. Tämän talven MM-koitos peruttiin, mutta SM-kulta maistuisi Pihlajalle muiden jatkoksi. Snowcrossissa jaetaan osakilpailukohtaisen finaalierän lisäksi SM-pisteitä karsintaeristä. Pihlaja on voittanut finaalien lisäksi kaikki karsinnat, ja tuttu kaava kelpaisi myös Paljakassa.

– Suomen mestaruus on aina mukava saavutus. Kaverieni toimesta minulle on asetettu tavoitteeksi myös maksimipisteiden saavuttaminen, ja kyllä se minulla itsellänikin on virstanpylväänä ajatuksissa, Pihlaja hymähtelee.

– En ole vielä ajatellut kesälomaa, vaan olen valmistautunut tähän viikonloppuun samalla tavalla kuin muihinkin. Tällä viikolla oli vielä pari herkistelyajotreeniä ja laitan vielä kelkkoja kisakuntoon. Ajan kisat täysillä ja lähden voittamaan, mutta ajan hieman kelkan säätötoimet mielessäni jo ensi kautta ajatellen. Kesällä voi keksiä vaikka mitä säätöjä, mutta kisat ovat niiden parasta testiä.

Kemijärven Moottorikerhon (KeMot) Pieti Puhakka on sarjassa toisena, mutta hänen niskaansa hengittävät seuraavilla sijoilla Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen ja KeMotin Topi Posti.

Karjalainen janoaa ensimmäistään

Pro Lite -luokassa mestaruustaisto käy kuumana, sillä Polar Cross Moottorikerhon Joona Karjalainen johtaa niukasti ennen Lapin Moottorikelkkailijoiden Oliver Jaakolaa. Kolmantena oleva, Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Hermanni Aitto-oja on niin ikään kultakamppailussa mukana.

– Olen loukkaantunut aiemmilla SM-kausillani, mutta tämä kauteni on kulkenut hyvin. Minulla on alla hyvä kesätreeni, minkä lisäksi olen päässyt ajamaan paljon ja ajanut kisoissa varmasti. Koronatartunta tuli kärsittyä pari viikkoa sitten. Aluksi huomasin, että se vaikeutti hapenottoa, mutta enää se ei vaivaa, ensimmäistä SM-mitaliaan jahtaava Karjalainen pohjustaa.

– Ei minulla ole paineita. Tärkeintä on ajaa Paljakassa hyvä viikonloppu, ettei tule tekniikkamurheita tai muuta. Hyvät startit ja oma varma ajo ovat tärkeitä. Ei ole sattumaa, että johdan sarjaa.

Paljakan matkailu ja kehittämisyhdistyksen isännöimän kilpailun kaikkiin luokkiin on ilmoittautunut yhteensä peräti 240 kuljettajaa, joten säpinää riittää kumpanakin päivänä. Harjoitukset käynnistyvät molempina päivänä kello 9:30, karsintaerät lauantaina kello 11:50 ja sunnuntaina kello 11:00. Kumpanakin päivänä ajetaan niin sanotulla non-stop-aikataululla. Pro Lite- ja Pro-luokkien finaalierät kruunaavat iltapäivät.

Kyseessä on kattavien palvelujen laskettelukeskuksen alueella järjestettävä yleisötapahtuma, johon päiväkohtaisen pääsylipun voi ostaa sisäänpääsyportilta 15 eurolla. Koko viikonlopun lipun hinta on 20 euroa. Alle 12-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi.

Kilpailupaikka sijaitsee osoitteessa Paljakkakeskus, Kotila.

Mestaruus kelpaisi jälleen Kylmälälle

Naiset ja 14-16-vuotiaat Junior 14-16 -luokan kuljettajat ratkaisevat Suomen mestaruussarjojensa lopullisen järjestyksen Kainuun alueella sijaitsevassa Paljakassa sunnuntaina, jolloin heillä on edessään kauden neljäs osakilpailu.

Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä johtaa naisten SM-sarjaa suvereenisti. Kemijärven Moottorikerhon Elina Palojärvi ja Tuupovaaran Moottorikerhon Mila Nevalainen ovat sen sijaan keskenään tasapisteissä seuraavilla sijoilla. Marjanpoimijat-Racingteamin Emma Laamanen kyttää SM-mitalia kaksikon takana.

– Voitin naisten Suomen Cup -mestaruuden 2019 ja 2020. Viime vuonna ajoimme ensimmäistä kertaa Suomen mestaruudesta, jonka myös voitin. Lisääkin saa tulla. En jotenkin edes osaa ajatella, miten monta niitä mestaruuksia minulla jo onkin, Kylmälä hämmästelee.

– Minua jännittää aina ennen kisoja enkä voi sille mitään. Koitan silti myös nauttia tästä kauden viimeisestä kisasta. Olisi kiva päättää kausi mestaruuteen. Pääsen kisaan hyvistä asetelmista ja olen vihdoin toipunut koronan jälkioireista.

Nikula sairaana ennen SM-päätöstä

Ruotsin Haaparannassa asuvalla Oscar Nikulalla on tiukka ote Junior 14-16 -luokan mestaruuteen, mutta Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Hertenillä on edelleen ainakin teoreettiset mahdollisuudet kultaan. Lapin Moottorikelkkailijoiden Aleksi Pöykkö vaanii kolmospaikalla Herteniä vain muutaman pisteen takamatkalla. Myös nelos- ja vitospaikalta löytyvät, Rovaniemen Moottorikerhon Vertti Kaihua ja Polar Cross Moottorikerhon Atte Vanhatalo ovat mukana SM-mitaliväännössä.

Nikulan piste-etumatka on mestaruuden voittamisen kannalta merkittävä, mutta juniorin itsensä puolesta harmittavasti hän tuli kipeäksi maanantaina. Koronan Nikula sairasti jo aiemmin keväällä, mutta tällä kertaa häntä vaivaavat ”hirveä” kuume sekä kipeä kurkku ja olo on väsynyt.

– Olen tosi kipeä, joten saa nähdä, voinko ajaa Paljakassa. Tilanne ottaa päähän, mutta toivottavasti pystyn ajamaan. Mestaruus ei ole monesta pisteestä enää kiinni, Nikula laskelmoi.

Nikulan kausi on ollut menestys, vaikka talveen on mahtunut epäonneakin. Koronan jälkeen hänellä puhkesi astma ja kertaalleen hänen jalkansa sai enemmänkin kipeää kaatumisessa Ruotsissa. Toisaalta, Nikula on jo päässyt juhlimaan Ruotsin sekä Norjan juniorimestaruuksia, joiden lisäksi titteli Suomessa maistuisi.

Kilpailut suorana lähetyksenä Ruudussa, ISTV:ssä ja YouTubessa

Paljakassa ajetaan lauantaina päätökseen veteraanien Suomen Cup ja järjestetään kansalliset kilpailut luokissa Micro Junior 7-9, Mini Junior 9-11, Junior 11-12, Junior 13-14 sekä harraste. Kansalliset Sport- ja Junior 14-16 -luokat ovat puolestaan mukana sunnuntaissa SM-luokkien Pro, Pro Lite, naiset ja Junior 14-16 lisäksi.

Kumpaakin kilpailupäivää on mahdollista seurata suorana lähetyksenä Ruutu-palvelussa, ISTV:ssä ja MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
Lauantai 30.4.


Sunnuntai 1.5.

Sarjojen pistetilanteet:
motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

SML SM-Snowcross 2022
SM 5.-6.2. Parikkala
SM 5.-6.3 Kokkola
SM 26.-27.3 Rovaniemi
SM 30.4.-1.5. Paljakka

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross