Snowcrossin SM-kausi jatkuu Parikkalassa – Tynkkynen palaa fiilistelemään kotiradalleen

Keväällä Paljakassa uransa lopettanut Jere Tynkkynen nähdään Pro-luokassa kotiradallaan Parikkalassa. Kuva: Teemu Kukkonen.

Moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruuskausi jatkuu pääluokkien kahdella osakilpailulla Parikkalassa viikonloppuna. Lumella nähdään myös SM-pronssia urallaan juhlinut, ”paluun” kilpailuihin kotiradallaan tekevä Jere Tynkkynen.

Parikkalassa kilpaillaan pääluokkien Pro ja Pro Lite SM-pisteistä sekä lauantaina että sunnuntaina. Parisen viikkoa sitten Rovaniemellä kauden avauksessa Pro-luokan voiton vei vakuuttavin ottein toissakauden Suomen mestari, Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho. Häneltä on lupa odottaa vahvaa menoa myös Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon järjestämässä osakilpailussa nyt viikonloppuna.

Kotiradalleen puolestaan suuntaa Jere Tynkkynen, joka palaa kilpauransa lopettamisen jälkeen SM-sarjan Pro-luokkaan. Tynkkysen kelkkailuun panostamisen päättymisestä ei tosin ole vierähtänyt pitkää tovia, sillä vuonna 2019 SM-pronssia voittanut kuljettaja sijoittui vielä viime kaudella SM-sarjassa yhdeksänneksi. Tynkkynen ei itse puhu paluusta, vaan yksittäisestä fiilistelystä.

– Lopetin kisaamisen viime kauteen, mutta oli tässä jo hyvän aikaa selvää, että olisi kiva ajaa tämä kotikisa. Aika kiire on ollut töissä, mutta muutaman kerran olen käynyt ajamassa kelkalla. Olen mukana kisan järjestelyissä, mutta onhan se helpompaa sitten viikonloppuna ajaa radalla kuin järjestellä kisoja, Tynkkynen naureskelee hyväntuulisena.

Tynkkynen päätti vuosia kestäneen ajouransa muun muassa sen takia, että suurin nälkä kilpailemiseen hävisi.

– En myöskään löytänyt enää keinoja, miten kehittyä. Lisäksi meillä on suhteellisen iso perheyritys, joten siihenkin oli vähän vaikea sovittaa urheilulliset tavoitteet rinnalle. Lähden nyt pitämään hauskaa. Edessä on varmasti mielenkiintoinen kisa. Rovaniemellä nähtiin, kuinka hyvää kisaamista eri luokissa on, ja nytkin ilmoittautuneita on kaikkiin luokkiin yhteensä yli 150 kuskia. Se on hyvä määrä.

Pro-luokan SM-pisteissä toisena on Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi ja kolmantena Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo.

Pro Lite -luokassa SM-sarjan kärkikolmikon muodostavat järjestyksessä Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Leevi Puustinen, Lapin Moottorikelkkailijoiden Myrsky Rissanen ja Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari.

Parikkalan rata oli kuljettajien mieleen viime kaudella. Kuva: Teemu Kukkonen.

Isäntien Reinikaiset perheenä radalla ja sen varressa

Pro-luokassa nähdään myös Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon Matti Reinikainen, joka on SM-pisteissä 11:tenä. Hänen isänsä Harri Reinikainen keskittyy tällä kertaa huoltojoukoissa olemisen sijaan kilpailun johtamiseen. Matin kilpailemisessa huolto- ja mekaanikkopuolella touhuava Lauri-isoveli puolestaan nähdään Parikkalassa katsastuspäällikkönä.

– Seuraan toisella silmällä, miten ”Masalla” menee kisassa, mutta keskityn kilpailun johtamiseen, Harri Reinikainen kertoo hymyssä suin.

– Muuten tulee kierrettyä Masan kanssa kisoissa, ja siitä on aikalailla kymmenen vuotta aikaa, kun hän ajoi ensimmäisen kisansa 11-vuotiaana. Laurin kanssa kuljettiin kisoissa jo vuodesta 2009.

Leuto keli on viime aikoina vallinnut muun Suomen tavoin Parikkalan suunnalla Etelä-Karjalassa, mutta viikonlopulle sääennustukset povaavat sopivasti pakkasta ja aurinkoa.

– Lauantaille on lupailtu hienoa keliä. Odotamme yleisöryntäystä. Täällä päin ei ole liikaa yleisötapahtumia ja kisamme on löytänyt hyvin paikkansa alueella. Halusimme Pro- ja Pro Lite -luokat molempiin päiviin, mutta mukana on myös muita mielenkiintoisia luokkia. Lisäksi odotamme oman kerhon kuskeilta kovia tuloksia.

– Viime kauden jälkeen tuli kuskeilta positiivista suitsutusta radastamme. Silloin oli hyvin lunta, ja on nytkin. Radassa on uutena osiona takapattisuora, jonka uskomme luovan tilanteita ja ohituspaikkoja.

Lauantain kilpailupäivä on jaettu kahteen osioon. Aamulla väännetään menestyksestä kansallisissa lasten ja nuorten luokissa Mini-, Micro- ja Junior 11-12 sekä Junior 13-14 -luokan toisessa Suomen Cup -osakilpailussa. Iltapäivän ohjelma käynnistyy harjoitusten osalta kello 12:30. Tuolloin radalla nähdään Pro- ja Pro Lite -luokkien lisäksi 40- ja 50-vuotiaiden veteraanien toinen Suomen Cup -osakilpailu sekä kansallinen harrasteluokka.

Sunnuntaina Pro ja Pro Lite saavat seuraa naisten ja Junior 14-16 -luokan toisesta SM-osakilpailusta sekä Sport-luokan kansallisesta kilpailusta.

Kilpailupaikka sijaitsee Parikkalan ravi- ja markkinakentällä osoitteessa Opintie 12, Parikkala. Pääsylippujen hinnat ovat 10 euroa päivältä ja 15 euroa koko viikonlopulta. Alle 12-vuotiaat pääsevät seuraamaan tapahtumia ilmaiseksi. Paikalla on myös kahvio, josta on mahdollista ostaa pientä syötävää ja juotavaa perinteisiä ”kisakärkkäreitä” unohtamatta.

Viikonlopun kilpailutapahtumia on mahdollista seurata myös suorana lähetyksenä MJP-Eventsin YouTube-kanavalla lauantaina kello 9:15 ja sunnuntaina kello 10:30 alkaen:
Lauantai


Sunnuntai

Aikataulu

Lauantai
8:45 alkaen harjoitukset, karsintaerät, finaalit, palkintojenjaot
Micro Junior
Mini Junior
Junior 11-12
Junior 13-14

12:30 alkaen harjoitukset, karsintaerät, last chancet, finaalit, palkintojenjaot
Veteraanit 40, Veteraanit 50
Harraste
Pro Lite
Pro

Sunnuntai
9:15 alkaen harjoitukset, karsintaerät, last chancet, finaalit, palkintojenjaot
Naiset
Sport
Junior 14-16
Pro Lite
Pro

Pääsyliput
1 päivän lippu 10 euroa.
2 päivän lippu 15 euroa.
Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Lisätiedot ja lähtöluettelo

SML SM-Snowcross 2023
28.-29.1.2023 SM 1 Rovaniemi
11.-12.2.2023 SM 2 Parikkala
18.-19.3.2023 SM 3 Kauhajoki
21.-22.4.2023 SM 4 Ukkohalla