Snowcrossin SM-kausi jatkuu Kokkolan keskustassa viikonloppuna – Yleisöllä riittää seurattavaa ja tapahtumia

Aki Pihlaja on ollut lennokkaassa vauhdissa tänä talvena ja hän odottaa Kokkolasta aiemmista kilpailuista poikkeavaa koitosta. Kuva: Teemu Kukkonen.

Moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruuskausi suuntaa toiseen osakilpailuviikonloppuun, kun Kokkolassa kilpaillaan erinomaisella paikalla kaupungin keskusta-alueella lauantaina ja sunnuntaina talvilomaviikon päätteeksi.

Keski-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat isännöi kauden kolmatta ja neljättä SM-osakilpailua tulevana viikonloppuna, sillä kaksi ensimmäistä osakilpailua ajettiin Parikkalassa helmikuun alussa. Kokkolassa riittää jännitettävää kumpanakin kilpailupäivänä, jolloin jaetaan tuttuun tapaan erilliset SM-pisteet. Mukana ovat myös Suomen Cup- ja kansalliset luokat.

Kokkolassa kilpaillaan jälleen lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, kun moottorikelkoille rakennetaan rata viikonloppua varten uuteen tapahtumapuistoon. Vuonna 2018 samalla paikalla ajettiin kansallisen kilpailun merkeissä runsaiden yleisömassojen edessä. Viime vuonna SM-viikonloppua vietettiin puolestaan muutaman kilometrin päässä merenrannan tuntumassa myrskyn riepotellessa tapahtumaa, jonne oli yleisöllä pääsy kielletty koronarajoitusten takia.

Tulevana viikonloppuna yleisö on jälleen tervetullut kilpailupaikalle seuraamaan vauhdikasta ja isoja ilmalentoja sisältävää snowcrossia. Sääennuste ennakoi maukkaita talvioloja niin katsojille kuin kuljettajille.

– Kaikki on hyvällä mallilla. Kilpailijoita on tulossa todella runsaasti ja keli näyttää lupaavalta. Paikalla tulee myös olemaan ruokamyyjää ja anniskelualuetta, joten hyvä tapahtuma on luvassa, järjestäjien Niko Määttälä kertoo luottavaisena.

Lauantaina harjoitukset starttaavat kello 9:30 ja karsinnat kello 11:50. Karsintojen jälkeen suunnataan iltapäivän aikana kohti finaalilähtöjä. Lauantain päättää kuninkuusluokka Pron finaali, mitä ennen ajetaan Pro Liten finaali. Päivään mahtuvat myös 13-14-vuotiaiden Junior 13-14 -luokan Suomen Cup -osakilpailu sekä kansalliset kilpailut luokissa Micro junior 7-9, Mini junior 9-11 ja Sport.

Sunnuntai käynnistyy harjoitusten osalta kello 9:00. Karsintaeriin suunnataan kello 11:00. Lauantain tapaan Pro-luokan finaali päättää päivän. Sitä ennen ajetaan Pro Lite -finaali, jota edeltävät 14-16-vuotiaiden Junior 14-16 -luokan ja naisten SM-osakilpailujen finaalierät. Sunnuntaina taistellaan myös veteraanien Suomen Cup -osakilpailun merkeissä.

Kilpailupaikkana toimii Urheilutalon kenttä osoitteessa Vapaudentie 1, Kokkola.

Pihlajalla voittovauhti päällä

SM-snowcrossin Pro-luokan Suomen mestaruussarjaa johtaa Aki Pihjala, joka keräsi maksimipistepotin Parikkalassa. Ennen Kokkolan SM-osakilpailuja Lapin Moottorikelkkailijoiden edustaja kävi nappaamassa Stadion Snowcrossin SM-kultaa Oulussa reilu viikko sitten. Saman kilpailun toisena päivänä Pihlaja loukkasi selkäänsä. Amerikan mantereella edelliset talvet kilpaillut Pihlaja vakuuttaa olevansa kunnossa ennen tulevaa viikonloppua.

– On mukava lähteä Kokkolaan, koska kisat ovat kulkeneet hyvin. Ei ole kuitenkaan paineita. Harmittavasti menossa on loukkaantumisherkkä kausi ja Pron kärki on aika pitkälti toipilaana. Itsellänikin selkä otti kipeää, mutta kyllä ukon pitäisi olla kilpailukykyinen Kokkolassa, Pihlaja luottaa.

Pro-luokan hallitseva Suomen mestari Joonas Keskiaho koki kovia Parikkalan toisena päivänä reväyttäen jalkansa. Hän onkin SM-sarjassa vasta seitsemäntenä. Pro-luokassa kakkospaikkaa pitää Kemijärven Moottorikerhon Pieti Puhakka. Seuratoveri Topi Posti on pisteissä kolmantena ennen Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammia ja Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon Jere Tynkkystä.

Pro Lite -luokassa SM-sarjan kolmen kärjen muodostavat Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Leevi Puustinen, Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Hermanni Aitto-oja ja Polar Cross Moottorikerhon Joona Karjalainen. Neljäntenä on Pukkilan Moottoriurheilijoiden Markus Roine ja viidentenä Lapin Moottorikelkkailijoiden Oliver Jaakola.

Naisilla, junioreilla ja veteraaneilla toinen osakilpailu

Naiset ajoivat helmikuun alussa Parikkalassa yhden osakilpailun, jonka jälkeen SM-sarjaa johtaa Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä. Tuupovaaran Moottorikerhon Mila Nevalainen on toisena ja Marjanpoimijat-Racingteamin Emma Laamanen kolmantena.

14-16-vuotiaiden Junior 14-16 -luokan Suomen mestaruussarjan kärjessä on yhden osakilpailun jälkeen Ruotsin Oscar Nikula. Kakkosena on Rovaniemen Moottorikerhon Vertti Kaihua ja kolmantena Lapin Moottorikelkkailijoiden Myrsky Rissanen.

Suomen Cup -luokat ovat niin ikään ajaneet yhden osakilpailun. 13-14-vuotiaiden Junior 13-14 -sarjaa johtaa Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskala, 40-vuotiaiden Veteraanit 40 -sarjaa seuratoveri Niko Korsumäki ja 50-vuotiaiden Veteraanit 50 -luokan ykkösenä on Tuupovaaran Moottorikerhon Mikko Nevalainen.

Suora lähetys Ruudussa, ISTV:ssä ja YouTubessa

Lauantain ja sunnuntain kilpailuja on mahdollista seurata suorana lähetyksenä Ruutu-palvelussa, ISTV:ssä ja MJP-Eventsin YouTube-kanavalla: www.youtube.com/MJPEVENTS.

Kokkolan SM-viikonlopun lisäinfo

Sarjojen pistetilanteet:
motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

SML SM-Snowcross 2022
SM 5.-6.2. Parikkala
SM 5.-6.3 Kokkola
SM 26.-27.3 Rovaniemi
SM 30.4.-1.5. Paljakka

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross