Snowcross-ammattilainen Pihlaja tavoittelee vaikeaan kauteensa onnistumista SM-päätöksessä

Snowcross-ammattilainen Pihlaja tavoittelee vaikeaan kauteensa onnistumista SM-päätöksessä

Moottorikelkkailun snowcrossin ammattikuljettaja Aki Pihlaja lähtee hakemaan lohtua kilpailukaudelleen, kun Suomen mestaruussarjan finaalit järjestetään Paljakassa viikonloppuna. Lapin Moottorikelkkailijoiden kuljettajalla on takanaan haastava kausi Yhdysvalloissa ja pettymykseen päättynyt MM-kilpailu.

Nelinkertainen MM-hopeamitalisti Pihlaja, 32, tavoitteli maailmanmestaruutta viime viikolla Rovaniemellä järjestetyssä MM-kilpailussa, mutta tuloksena oli kymmenes sija. Pihlajan kilpailu meni pilalle ensimmäisessä finaalierässä sattuneen kaatumisen ja siitä aiheutuneen moottorikelkan rikkoutumisen takia. Pihlaja ajoi toisessa finaalierässä parhaana suomalaisena neljänneksi, mutta MM-mitaliin ei ollut enää mahdollisuuksia.

Päätyönään Pihlaja kilpailee Yhdysvalloissa, missä ajetaan maailman kovatasoisinta kilpasarjaa. Pihlaja pystyi osallistumaan vain kuuteen osakilpailuviikonloppuun kahdeksasta, koska hän ei saanut viisumia alkukauteen. Muutenkin miehen kausi oli vaikeuksia täynnä selän loukkaantumisen ja myöhemmin murtuneen jalan pohjeluun takia. Pihlaja oli loppupisteissä 12.

Koneliike Korteniemi Racingiä edustava Pihlaja ajaa tulevana viikonloppuna kauden ainoat Suomen mestaruussarjan osakilpailunsa Paljakassa, missä järjestetään SM-kauden kaksi viimeistä osakilpailua.

– En ole parhaassa mahdollisessa iskussa eikä itseluottamukseni ole korkeimmillaan, koska kauteni on ollut pettymys. Viisumiongelmien takia en päässyt testaamaan ennen Amerikan kauden alkua ja lisäksi kaksi ensimmäistä osakilpailua jäi väliin. Kelkan säätäminen jäi vajaaksi. Sitten tuli pari loukkaantumista. Pohjeluu on edelleen kipeä, vaikkei se haittaakaan ajamista. MM-kilpailustakin jäi todella huonot fiilikset, Pihlaja harmittelee.

– Tuntui jo siltä, ettei Paljakan viikonloppu kiinnosta. Sitten kuitenkin innostusta alkoi löytyä. Mieleni on nyt hyvä, ja on kiva nähdä suomalaisia kisatovereita pitkästä aikaa. Tässä vaiheessa kautta kolmen parhaan joukkoon ajaminen olisi paljon. Siitä jäisi hyvä fiilis. Vaikka minun pitäisi periaatteessa voittaa, olisi oikeastaan hienoa, jos muut kuskit pystyisivät antamaan minulle vastusta sen takia, että taso olisi noussut Suomessa eikä koska oma vauhtini olisi laskenut. Lähden Paljakkaa tekemään myös Lynxin kelkan ja sen KYB-iskunvaimentimien testiä.

Pihlaja kilpailee SM-snowcrossin pääluokassa, eli Prossa, minkä sarjaa on hallinnut Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho. Kemijärven Moottorikerhon tuore EM-pronssimitalisti Rovaniemen arvokilpailusta, Topi Posti, on SM-pisteissä toisena. Kolmospaikkaa pitää hänen seuratoverinsa Pieti Puhakka, jonka niskaan hengittää Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo. Pro Lite -luokan hallitseva Suomen mestari, Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi on viidentenä.

Pro Lite -luokan SM-sarjaa johtaa Vuono Racing teamin Aleksi Juntunen. Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen on toisena ja Kuopion Moottorikerhon Oskari Laamanen kolmantena. Sonkajärven Joni Komulainen ja Pukkilan Moottoriurheilijoiden Markus Roine löytyvät seuraavilta sijoilta.

Pro- ja Pro Lite -luokat ajavat SM-osakilpailun sekä lauantaina että sunnuntaina.

Kilpailu järjestetään koronarajoitusten takia ilman yleisöä. Kumpaakin kilpailupäivää voi seurata suorana lähetyksenä alkueristä lähtien SML SM-Snowcrossin osakilpailujen live-streamit toteuttavan MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
www.youtube.com/mjpevents

Alkuerät käynnistyvät lauantaina kello 13:00 ja sunnuntaina kello 13:30. Finaalit starttaavat kumpanakin päivänä kello 15:30.

Naisten ja junioreiden SM- ja muiden luokkien Suomen Cup -finaaliviikonloppu

Paljakassa ajetaan Pro- ja Pro Lite -luokkien SM-sarjojen lisäksi päätökseen naisten ja 14-16-vuotiaiden Junior 14-16 -luokan SM-kausi sunnuntaina sekä junioreiden, veteraanien ja sport-luokan Suomen Cupit jo lauantaina.

Naisten SM-sarjan viiden kärjen muodostavat Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä, Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Noora Nummijoki, Polar Cross Moottorikerhon Laura Niemi, Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Minna Hiivala ja Tuupovaaran Moottorikerhon Mila Nevalainen.

Junior 14-16 -luokan SM-sarjaa johtaa Lapin Moottorikelkkailijoiden Oliver Jaakola. Toisena on Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari, kolmantena Ruotsia edustava Oscar Nikula, neljäntenä Rovaniemen Moottorikerhon Juuso Ylipahkala ja viidentenä Lapin Moottorikelkkailijoiden Myrsky Rissanen.

11-14-vuotiaiden Junior 11-14 -luokan Suomen Cupin kärjessä on Lapin Moottorikelkkailijoiden Vertti Kaihua. Sport-luokan Suomen Cupia vetää Siilinjärven Vesan Matias Korhonen. Veteraanien Suomen Cupia hallitsee Lapin Moottorikelkkailijoiden Niko Korsumäki.

Lauantaina radalla nähdään myös kansalliset lasten luokat Micro Junior ja Mini Junior sekä harrasteluokka.

Kilpailun isäntäseura on Sonkajärven Moottorikelkkailijat ry.