Pihlajan ykköstilaputki jatkui SM-snowcrossissa Rovaniemellä – Myös Jaakola, Kylmälä ja Nikula SM-luokkavoittoihin

Pro-luokan SM-sarjaa johtava Aki Pihlaja (128) ja hallitseva Suomen mestari Joonas Keskiaho kohtasivat usean viikon tauon jälkeen. Kuva: Jari Lauri.

Amerikan ammattilaisradoilta Suomeen täksi talveksi palanneelle Aki Pihlajalle ei löydy pysäyttäjää moottorikelkkailun snowcrossin SM-sarjassa. Lapin Moottorikelkkailijoiden kuljettaja otti kauden viidennen osakilpailuvoittonsa Rovaniemellä sunnuntaina. Muissa SM-luokissa juhlivat Oliver Jaakola Pro Litessä, Taru Kylmälä naisissa ja Oscar Nikula junioreissa.

Snowcrossin Suomen mestaruussarjassa järjestettiin viides osakilpailu Rovaniemellä sunnuntaina. Isäntäseura Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pihlaja ja SM-sarjassa nelospaikalla Rovaniemelle saapunut Kemijärven Moottorikerhon Topi Posti väänsivät Pro-luokan finaalierän alkumetrit rinta rinnan kärkipaikasta, kunnes Pihlaja kuittasi ykköstilan haltuunsa ja alkoi tehdä eroa muihin. Pihlaja voitti ja otti jo kauden viidennen ykköstilansa. Kun snowcrossissa jaetaan SM-pisteitä myös finaalia edeltävissä karsintaerissä, on Pihlaja kuitannut maksimipisteet jokaisessa osakilpailussa.

– Taas onnistui päivä hyvin. Viimeksi sain Kokkolassa ajaa täysillä huvikseen, mutta nyt sain ajaa työkseen. Topi tuli kovaa alussa. Lisäksi rata oli tosi raskas, mutta myös todella hyvä. Koko kisa oli hyvä. Ajaminen tuntui kropassa. Toki se tuntui myös sen takia, että kokeilimme erilaisia säätöjä kahdella kelkalla treeneissä ja vedin toisella lipat. Vähän oli sen takia tönkkö olo, Pihlaja kertasi.

Pihlaja johtaa SM-sarjaa ylivoimaisesti, kun edessä on enää yksi osakilpailuviikonloppu, huhti-toukokuun vaihteessa Paljakassa.

– Vielä täytyy ajaa se viimeinen viikonloppu. Sinne on pitkä aika ja tässä on välissä myös Super Leaguen osakisa Himoksella ennen sitä.

Posti vei Pro-luokan kakkospaikan ennen Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammia, joka taisteli finaalin aikana kunnolla noustuaan alun kahdeksannelta tilalta kolmanneksi.

Pro-luokan hallitseva Suomen mestari Joonas Keskiaho palasi SM-sarjan pariin Rovaniemellä. Lapin Moottorikelkkailijoiden edustaja reväytti jalkansa keskeytyksen ja sairausloman arvoisesti SM-kauden avausviikonlopun kakkospäivänä Parikkalassa. Edellisen SM-viikonlopun Keskiaho joutui jättämään väliin koronavirustartunnan takia. Nyt Rovaniemellä hän kuittasi finaalissa nelospaikan. Viides oli Kemijärven Moottorikerhon Pieti Puhakka, joka piti hallussaan SM-sarjan kakkospaikkaa Rovaniemelle tultaessa.

Lapin Moottorikelkkailijoiden Oliver Jaakola vetäisi puolestaan suvereenin tyylikkäällä suorituksella Pro Lite -luokan voittoon. Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Hermanni Aitto-oja pääsi ajamaan suhteellisen rauhassa toiseksi, mutta kolmossijasta käytiin todella tiukka vääntö aivan finaalin loppuun saakka. Kolmannen sijan vei Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari. Polar Cross Moottorikerhon Joona Karjalainen ja Rovaniemen Moottorikerhon Juuso Ylipahkala saapuivat ruutulipulle parin sekunnin sisään Karin perässä neljäntenä ja viidentenä.

– En muista oikein mitään finaalista, kun ajoin vain. Aika paljon näköjään tuli eroa muihin, Jaakola naureskeli hämmästyneenä.

– Oli oikeastaan mahtava päivä. Ensimmäisestä alkuerästä tuli voitto, toisessa olin kolmas ja finaalin voitin. Ei voinut oikein paremmin mennä. Sain finaalissa hyvän lähdön ja pääsin ensimmäisellä kierroksella maalihyppyrin kohdalla sisälinjaa pitkin Hermannista ohi. Kelkassani oli hyvät säädöt ja rata oli tuttu.

Oliver Jaakola otti toisen perättäisen voittonsa Pro Lite -luokassa. Kuva: Jari Lauri.

Kylmälä ja Nikula kovina

Naiset ja 14-16-vuotiaat Junior 14 -16 -luokkalaiset ajoivat kolmannen SM-osakilpailunsa Rovaniemellä sunnuntaina. Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä kuittasi kauden kolmannen ykköstilansa naisten finaalissa, missä tällä kertaa toiseksi sijoittui Kemijärven Moottorikerhon Elina Palojärvi. Kolmas oli Tuupovaaran Moottorikerhon (TuupoMK) Mila Nevalainen.

– Olen yllättynyt itsekin. Olen tosi tyytyväinen ja iloinen. Kausi on ollut aika hyvä. Jotain huonompia pieniä kisoja on ollut, mutta SM-sarja on mennyt hyvin, koronavirustaudin jäljiltä Rovaniemelle saapunut Kylmälä kuvaili tyytyväisenä.

Nelospaikan naisissa otti Marjanpoimijoiden Emma Laamanen ja viides oli TuupoMK:n Saga Forsell.

Junior 14-16 -luokan SM-avauksen voittanut, Ruotsin Oscar Nikula palasi voittokantaan Rovaniemellä. Toiseksi sijoittui Polar Cross Moottorikerhon Atte Vanhatalo ja kolmas oli Norjan Thor David Rasmus. Nelossijan nappasi Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Herten. Viides oli Lapin Moottorikelkkailijoiden Aleksi Pöykkö.

Taru Kylmälä oli jälleen vahvin naisissa. Kuva: Jari Lauri.

Suomen Cupia ja kansallisia luokkia lauantaina

Rovaniemellä kilpailtiin myös lauantaina. 13-14-vuotiaiden Junior 13-14 -luokan Suomen Cupin kolmannen osakilpailun voitti Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Onni Niskala, joka oli ykkönen myös kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa. 40-vuotiaiden veteraanien kolmannen Suomen Cup -osakilpailun ykkönen oli aiempien osakilpailujen tapaan LaMK:n Niko Korsumäki. 50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailun vei Tuupovaaran Moottorikerhon Mikko Nevalainen, joka johtaa sarjaa.

Kansallisissa luokissa voittoa juhlivat Porvoon Moottorikerhon Valter Laine Micro Junioreissa, Polar Cross Moottorikerhon Toivo-Taneli Pauna Mini Junioreissa, LaMK:n Peetu Joutsen Junior 11-12 -luokassa, Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Marko Ylä-Pöntinen Sportissa ja Kartanon Moottorikelkkailijoiden Joonas Perkkalainen Harrasteluokassa.

SM-sarjan seuraava, eli viimeinen viikonloppu järjestetään Paljakassa 30.4.-1.5.

Oscar Nikula voitti Junior 14-16 -luokan SM-osakilpailun. Kuva: Jari Lauri.

Lauantain kilpailun suora lähetys:


Sunnuntain kilpailun suora lähetys:

Tulokset
SM-snowcross, 5. osakilpailu, Rovaniemi, sunnuntai 27.3.2022

Pro:

 1. Aki Pihlaja LaMK Lynx 12.51,013
 2. Topi Posti KeMot Ski-Doo +8,408
 3. Miika Lammi PCMK Lynx +13,948
 4. Joonas Keskiaho LaMK Lynx +16,966
 5. Pieti Puhakka KeMot Ski-Doo +26,204

Pro Lite:

 1. Oliver Jaakola LaMK Lynx 10.34,739
 2. Hermanni Aitto-oja OSMK Lynx +14,875
 3. Eetu Kari EP-MoKe Ski-Doo +18,224
 4. Joona Karjalainen PCMK Lynx +18,837
 5. Juuso Ylipahkala RoMK Lynx +19,965

Naiset:

 1. Taru Kylmälä LaMK Lynx 8.25,081
 2. Elina Palojärvi KeMot Lynx +4,676
 3. Mila Nevalainen TuupoMK Ski-Doo +12,323
 4. Emma Laamanen Marjanpoimijat Ski-Doo +18,968
 5. Saga Forsell TuupoMK Polaris +27,928

Junior 14-16:

 1. Oscar Nikula Ruotsi Ski-Doo 7.41,342
 2. Atte Vanhatalo PCMK Ski-Doo +2,506
 3. Thor David Rasmus Norja Ski-Doo +5,819
 4. Emil Herten J-PMK Lynx +7,520
 5. Aleksi Pöykkö LaMK Ski-Doo +12,713

Kaikki tulokset:
https://speedhive.mylaps.com/Events/1959923

SML SM-Snowcross 2022
SM 5.-6.2. Parikkala
SM 5.-6.3 Kokkola
SM 26.-27.3 Rovaniemi
SM 30.4.-1.5. Paljakka

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross