Pihlaja snowcrossin Suomen mestaruuteen Paljakassa

Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pihlajan voittokulku jatkui Paljakan lauantaissa. Kuva: Teemu Kukkonen.

Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pihlaja varmisti moottorikelkkailun snowcrossin Pro-luokan Suomen mestaruuden Paljakassa lauantaina. Pihlaja hallitsi aiempien osakilpailujen tapaan kauden toiseksi viimeistä koitosta.

Amerikassa viisi edellistä talvea kilpaillut Aki Pihlaja oli voittanut Suomen mestaruuskauden kaikki viisi edellistä osakilpailua, kun snowcross-kuljettajat saapuivat viimeiseen osakilpailuviikonloppuun Paljakkaan. Pihlajan tahti jatkui murskaavana myös SM-talven toiseksi viimeisessä koitoksessa lauantaina, ja mies pääsi juhlimaan Pro-luokan Suomen mestaruutta ennen sunnuntaista päätösosakilpailua.

– En minä muuta hakenut tältä vuodelta kuin mestaruutta. Se tuli lopulta ylivoimaisesti. Onhan se aina mukava voittaa, mutta on tämä myös jo tuttua puuhaa aikaisemmilta vuosilta. Tämä mestaruus ei tunnu niin erityiseltä kuin se ensimmäisen. Kauden päättäjäiset tulen viettämään, eli juhlitaan kyllä, muttei vielä. Yritän voittaa myös sunnuntaina, urallaan useiden Suomen mestaruuksien lisäksi Euroopan mestaruuden ja neljä MM-mitalia voittanut Pihlaja sanaili tyytyväisenä.

Pihlajan takana lauantaisen osakilpailun finaalierän kakkossijan otti Kemijärven Moottorikerhon Topi Posti, joka taistelee tiukasti SM-mitalista. Kolmas oli viime vuoden Suomen mestari, Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho, jonka kauden kokonaistulos on mennyt piloille jalkavamman ja koronatartunnan takia. Neljäs oli SM-mitalitaistossa niin ikään oleva, Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen, joka oli Paljakkaan tultaessa sarjakolmosena. Viidenneksi sijoittui Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo. SM-sarjassa toisena ennen Paljakan viikonloppua ollut Kemijärven Moottorikerhon Pieti Puhakka jäi finaalierässä kuudenneksi.

Mestaruustaisto tiukkana Pro Litessä

Pro Lite -luokan Suomen mestaruustaisto säilyi avoimena lauantain jälkeen ja tiukkeni lähes äärimmilleen ennen sunnuntaista päätösosakilpailua. SM-sarjaa johtanut Polar Cross Moottorikerhon Joona Karjalainen ajoi finaalierässä kolmanneksi. Sarjataulukossa toisena ollut Lapin Moottorikelkkailijoiden Oliver Jaakola oli neljäs. Jaakola kuitenkin kutisti Karjalaisen piste-etumatkaa, sillä snowcrossissa jaetaan SM-pisteitä myös karsintaeristä ja Jaakolan koko päivän saalis oli hieman Karjalaista suurempi.

Pro Lite -luokan lauantaisen SM-osakilpailun finaalierä oli Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Joni Komulaisen näytös. SM-sarjan nelospaikalla Paljakkaan saapunut Komulainen johti finaalia startista ruutulipulle takoen selvästi muita nopeimpia kierrosaikoja.

– Mitä siinä oikein tapahtui, että minne ne kaikki jäivät, Komulainen kummasteli riemuissaan maalissa.

– Minulla meni kaikki nappiin. Porukka (radan sivussa) näytti mäessä, että älä vedä niin kovaa, ettei satu mitään. On etumatkaa muihin. Onneksi sain pidettyä itseni kasassa.

Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari oli finaalierän toinen ja Karjalainen siis kolmas. Neljänneksi ajaneen Jaakolan takana Keski-Suomen Moottorikerhon Pasi Kurkela kuittasi viidennen sijan.

Junioreiden ja veteraanien Suomen Cupit päättyivät

13-14-vuotiaiden kuljettajien Junior 13-14 -luokan sekä veteraanien Suomen Cup -kauden neljäs ja samalla viimeinen osakilpailu järjestettiin Paljakan lauantaissa.

Junior 13-14 -luokan finaalierän voiton otti Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskala, joka kuittaisi samalla Suomen Cup -mestaruuden. Lauantain kakkonen oli Kuopion Moottorikerhon Luka Tukiainen ja kolmas Enontekiön Moottorikerhon Niklas Ollila.

Orimattilan Moottorikerhon Jarno Salmela voitti 40-vuotiaiden veteraanien finaalierän, missä Kuopion Moottorikerhon Arto Järvenpää oli toinen ja Taivalkosken Kelkkailijoiden Hannu Härkönen kolmas.

Suomen Cup -kautta hallinnut, Lapin Moottorikelkkailijoiden Niko Korsumäki oli sairastelun takia sivussa päätösosakilpailusta. Sarjassa toisena ollut Salmela nousi mestaruuteen.

50-vuotiaiden veteraanien päätösosakilpailun ykkönen oli Keski-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Osmo Määttälä. Toiseksi ajoi Mikkelin Moottorikerhon Anssi Viskari ja kolmanneksi Lapin Moottorikelkkailijoiden Jukka Lehto. Neljänneksi Paljakassa sijoittunut, Tuupovaaran Moottorikerhon Mikko Nevalainen voitti Suomen Cup -mestaruuden.

Kansallisissa lähdöissä finaalierien voitot pokkasivat Micro Junior 7-9 -luokassa Mikkelin Moottorikerhon Aarni Pöntinen, Mini Junior 9-11 -luokassa Enontekiön Moottorikerhon Pieti Lehkonen, Junior 11-12 -luokassa Lapin Moottorikelkkailijoiden Peetu Joutsen ja harraste-luokassa Joutsan Moottorikerhon Tommi Nyberg.

Kilpailu suorana lähetyksenä Ruudussa, ISTV:ssä ja YouTubessa

Pro- ja Pro Lite -luokka ajavat SM-kauden viimeisen osakilpailunsa Paljakassa sunnuntaina. Radalla nähdään myös naisten ja 14-16-vuotiaiden junioreiden Junior 14-16 -luokan SM-päätösosakilpailu sekä kansallinen kilpailu luokassa Sport.

Sunnuntain kilpailua on mahdollista seurata suorana lähetyksenä Ruutu-palvelussa, ISTV:ssä ja MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:

Lauantain 30.4. live-lähetys

Tulokset
SM-snowcross, 6/7-osakilpailu, Paljakka, lauantai 30.4.2022

Pro (SM):

 1. Aki Pihlaja LaMK Lynx 8.34,749
 2. Topi Posti KeMot Ski-Doo +5,963
 3. Joonas Keskiaho LaMK Lynx +16,917
 4. Aki Pesonen YLM Lynx +30,621
 5. Mikko Osmo KauhMK Lynx +33,954

Pro Lite (SM):

 1. Joni Komulainen SoMoKe Arctic Cat 11.26,527
 2. Eetu Kari EP-MoKe Ski-Doo +5,190
 3. Joona Karjalainen PCMK Lynx +7,979
 4. Oliver Jaakola LaMK Lynx +10,178
 5. Pasi Kurkela K-SMK Lynx +35,074

Veteraanit 40 (Suomen Cup):

 1. Jarno Salmela OriMK Ski-Doo 4.51,998
 2. Arto Järvenpää KMK Ski-Doo +2,400
 3. Hannu Härkönen TaiKe Lynx +7,236

Veteraanit 50 (Suomen Cup):

 1. Osmo Määttälä KePoMoKe Lynx 5.24,956
 2. Anssi Viskari MMK Lynx +1,802
 3. Jukka Lehto LaMK Polaris +13,594

Junior 13-14 (Suomen Cup):

 1. Onni Niskala LaMK Lynx +8.36,213
 2. Luka Tukiainen KMK Ski-Doo +5,455
 3. Niklas Ollila EtMK Ski-Doo +7,937

Micro Junior 7-9:

 1. Aarni Pöntinen MMK Arctic Cat 4.33,918
 2. Valter Laine P-BMK Yamaha +0,519
 3. Jami Taali LaMK Lynx +13,969

Mini Junior 9-11:

 1. Pieti Lehkonen EtMK Yamaha 4.45,709
 2. Hermanni Pöntinen MMK Arctic Cat +0,465
 3. Väinö Kanto OSMK Arctic Cat +3,340

Junior 11-12:

 1. Peetu Joutsen LaMK Lynx 6.41,919
 2. Eevertti Liuska OSMK Arctic Cat +3,046
 3. Otto Tukiainen KMK Ski-Doo +20,534

Harraste:

 1. Tommi Nyberg JoMK Arctic Cat 5.28,033
 2. Jesse Eilers MieMK Lynx +4,893
 3. Aatu Pajarinen P-KMK Lynx +10,821

Kaikki tulokset:
https://speedhive.mylaps.com/Events/1973356

SML SM-Snowcross 2022
SM 5.-6.2. Parikkala
SM 5.-6.3 Kokkola
SM 26.-27.3 Rovaniemi
SM 30.4.-1.5. Paljakka

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross