Pihlaja, Rinne, Forsell ja Ollila juhlivat snowcrossin Suomen mestaruuksia – Rehu riemuitsi yllätyksestään

Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pihlaja pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta jo perjantaina Ukkohallassa. Arkistokuva: Peten reissut.

Aki Pihlaja ja Topi Rinne varmistivat moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruudet jo kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Ukkohallassa perjantaina. Rinne oli Pro Liten ykkönen myös lauantaisessa SM-päätöksessä varmistaen maksimipisteet koko kaudesta. Pro-luokassa Aleksi Rehu sen sijaan riemuitsi voittoa, kun Pihlaja jäi ensimmäistä kertaa ilman ykköstilaa.

Pro- ja Pro Lite -luokkien Suomen mestaruustaisto sai kultaisten mitalien osalta ratkaisunsa jo perjantaina Hyrynsalmen Ukkohalla Ski Resortin maisemissa. Naisissa ja 14-16-vuotiaissa junioreissa juhlatunnelmat käynnistyivät Saga Forsellin ja Niklas Ollilan leireissä lauantaisessa viimeisessä SM-osakilpailussa.

Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pihlaja voitti perjantaina Pro-luokan finaalierän, kuten kaikissa aiemmissakin osakilpailuissa varmistaen Suomen mestaruuden. Lauantaisessa SM-päätöksessä, kauden seitsemännen osakilpailun finaalierässä Vuokatti Racingin Aleksi Rehu vei startin nimiinsä ja piti useita kierroksia Pihlajaa takanaan. Kamppailu kävi äärimmäisen tiukkana, kunnes erän puolivälissä Pihlaja teki poikkeuksellisen virheen hyppysuoralla, putosi kelkkansa kyydistä, ja jäi erässä lopulta kuudenneksi. Snowcrossissa jaetaan SM-pisteitä myös osakilpailujen karsintaeristä ja niistä Pihlajalla oli jo kauden aikana muutama pistemenetys, joten Ukkohallan finaalin lipsahdus ei tuntunut niin pahalta.

– Tuli kauneusvirhe voittosarakkeeseen. Jotenkin kiinnostukseni oli vähän loppu, kun tämä rata ei ollut crossirata ollenkaan. Vähän oli sellainen lasten hiihtomaa. Ja tuleehan niitä kaatumisia silloin tällöin. Kauteni ei olisi ollut täydellinen muutenkaan, joten siinä mielessä viimeisen finaalin voiton menettäminen ei niin paljon harmita. Ja kyllähän porukka jo puhui, että on tylsää, kun aina voitan. Nyt en voittanut, Pihlaja hymähteli hyväntuulisena.

– Suomen mestaruudesta on hyvä fiilis. Talvi on ollut työläs. On ollut paljon kisoja, uuden kelkan kehitystyötä, syntyi lapsi ja olen tehnyt valmennuksia. Vielä olisi pari kisaa ulkomailla tarjolla, mutten nyt jaksa lähteä niihin.

Rehun riemulla ei ollut maalissa rajaa. Jo perjantaina hän ajoi kauden ensimmäisen palkintosijansa, kolmanneksi, ja lauantaina irtosi finaalierän voitto.

– Ei kai SM-sarjaa voisi paremmin päättää. Tälle viikonlopulle on tehty kaikkea, mitä ei aiemmin kauden aikana. On oltu palkintokorokkeella Pro-luokassa. Ei tämän huikeampaa päätöstä voi saada, kun tuli vielä yksi Pro-luokan ykköspaikka. Ei tätä oikein vielä usko todelliseksi, mutta eiköhän se siitä vielä realisoidu, Rehu hurrasi.

– Oli mahtavaa, kun pääsin lähdöstä kärkeen ja Pihlaja oli perässäni, etten anna tuumaakaan löysää. Tulos tai ulos, mutta ohi ei mene. Yritin pitää sijani koko ajan, ja yhtäkkiä hoksasin, että kaveri on jäänyt taakse. Ihmettelin, että mitä hänelle on käynyt. Kerrankin oli omaa hyvää tuuria ja kaverilla vähän huonoa. Sellaista on moottoriurheilu.

Pro-luokan SM-hopeaa otti Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen, joka ajoi lauantain finaalissa kolmanneksi. SM-pronssin vei lauantaina neljänneksi sijoittunut, Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen. Rehu oli SM-sarjassa neljäs ja Päijät-Hämeen Moottorikelkkailijoiden Roy Ylä-Onnenvuori viides ajettuaan lauantaina kahdeksanneksi. Lauantain finaalissa Rehun ja Pesosen välissä kakkospaikan nappasi Snowcross Oulun Hermanni Aitto-oja, joka oli SM-loppupisteissä 11.

Rinteellä täydellinen kultakausi

Pro Lite -luokan kiistattomaksi Suomen mestariksi ajoi Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne, joka voitti kaikkien seitsemän SM-osakilpailun karsintaerät sekä finaalierät. 15-vuotias Rinne ajoi vasta ensimmäisen kautensa niin sanotuissa aikuisten sarjoissa, kun hän sijoittui viime talvena 14-16-vuotiaiden junioreiden SM-sarjassa hopealle.

– On aivan mahtavat fiilikset. Viime keväänä ajattelin, että siirryn Pro Liteen ja syön siellä muiden kuskien lennättämää loskaa. SM-kauden avauksessa Rovaniemellä huomasin, ettei minun tarvitsekaan syödä. Kelkka pelasi koko kauden eikä minulle tullut itsellenikään virheitä. Enkä sanoisi, että koin paineita Ukkohallassakaan täydellisestä kaudesta. Vedin täysillä kumpanakin päivänä. Ei ollut ihmeitä, vaan tein kaikkeni, Rinne sanaili iloisena.

– Ensi talveksi menen Prohon. Kokeillaan, jos se olisi sitten se oppivuosi.

Lauantain finaalierässä kakkospaikan otti Polar Cross Moottorikerhon (PCMK) Väinö Lehtonen ennen kauden ainoan kilpailunsa ajanutta, Wintage Weikkojen Ville Lehtisaloa. PCMK:n Atte Vanhatalo oli neljäs ja Nykarleby Motorsports Klubbin Emil Herten viides.

Lauantaina kuudenneksi ajanut Lapin Moottorikelkkailijoiden Jyri Pernu vei SM-hopeaa ja viime kauden Junior 14-16 Suomen mestari Herten SM-pronssia. Norjan Thor David Rasmus putosi Ukkohallan kahdessa osakilpailussa SM-sarjassa kakkospaikalta neljänneksi. Lehtonen oli viides.

Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne ajoi täydellisen tulokaskauden Pro Lite -luokan SM-sarjassa. Arkistokuva: Peten reissut.

Forsell jännityksestä huolimatta naisten ykkönen

Naiset ajoivat SM-kautensa aikana neljä osakilpailua, joista viimeisen Ukkohallan lauantaissa. Sarjajohtajana Kainuun lääniin saapunut, Tuupovaaran Moottorikerhon (TuupoMK) Saga Forsell tunsi mestaruuspaineet niskassaan, mutta toisaalta hänellä oli varsin tukeva piste-etumatka. Forsell päätti kautensa finaalierän nelospaikkaan ja uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

– Kyllä se mestaruus tuntuu hyvältä. Eikä harmita viimeisen finaalin sijoitukseni. Kaaduin lähdössä, kun en nähnyt lumisuihkussa mitään. En tiedä, mitä tapahtui, mutta ainakaan kenenkään en osunut. Siinä kohtaa ei tullut paineita, koska tiesin, että mestaruus on silti tuloillaan. Muuten minulla oli kyllä paineita tähän kisaan, Forsell kertasi hyvillä mielin.

– Oli hienoa saavuttaa se, mitä tavoittelinkin. Olemme tehneet paljon töitä tämän eteen. Kauden aikana huomasi, että ajamalla ne erot tehdään.

Naisten viimeisen SM-finaalierän voitti Marjanpoimijat-Racingteamin Emma Laamanen, joka kuittasi SM-hopeaa. Lauantain kakkonen oli SM-pronssille yltänyt, Lapin Moottorikelkkailijoiden Venla Kauvosaari. TuupoMK:n Mila Nevalainen oli finaalissa kolmas ja SM-sarjassa neljäs. Forsellin takana finaalierän viidennen sijan otti Lapin Moottorikelkkailijoiden Nanna Peteri, joka sijoittui SM-pisteissä kuudenneksi. SM-sarjan viidennen tilan vei Porvoon Moottorikerhon Victoria Laine, joka ajoi lauantaina kuudenneksi.

Ollilan voittosarjan katkeaminen ei vienyt mestaruutta

Niklas Ollila oli voittanut 14-16-vuotiaiden junioreiden SM-sarjan kaikkien kolmen osakilpailun karsinta- ja finaalierät ennen päätöstä. Ukkohallan lauantaissa Ollilan sarakkeeseen tuli pieni erhe, kun hän ei voittanutkaan karsintaeriä ja jäi finaalierässä kolmanneksi. Hän otti kuitenkin uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden ylivoimaisesti.

– Mestaruus on tärkein asia tästä päivästä ja koko kaudesta. Tänään ei oikein kulkenut ajo. Olisi saanut mennä paremmin. Lähdöt eivät oikein sujuneet. Mestaruus oli mielessäni ja hain kyllä voittoja. Vuosi oli hyvä ja mestaruudesta on tosi hieno fiilis, Ollila iloitsi.

Lauantaina voittanut Niklas Isokääntä pääsi juhlimaan SM-hopeaa. Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Niklas Pokka oli Ukkohallassa toinen ja SM-loppupisteissä viides. LaMK:n Valtteri Kotala ajoi finaalissa neljänneksi ja SM-pronssille. Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Arttu Laurikkala oli Ukkohallassa viides ja SM-sarjassa seitsemäs. LaMK:n Peetu Joutsen kirjasi SM-sarjassa nelospaikan huolimatta lauantaisen finaalin haasteistaan ja 12:sta sijastaan.

Tukiainen, Korsumäki ja Salmela Suomen Cup -kultamitalisteja

Ukkohallassa järjestettiin jo perjantaina Suomen Cup -luokkien neljäs, eli viimeinen osakilpailu.

13-14-vuotiaiden Suomen Cup -mestaruus matkasi Kuopion Moottorikerhon Otto Tukiaiselle, jonka seuratoveri Timi Töhönen pokkasi sarjahopeaa. Suomen Cup -pronssi meni Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Eemeli Juujärvelle, joka nousi finaalierän voittonsa vauhdittamana sarjassa aivan Töhösen kantaan. Polar Cross Moottorikerhon Niklas Rautio oli sarjassa neljäs ja Mcc Nivalan Leo Ojakoski viides. Perjantaisen finaalin kärkikolmikon muodostivat Juujärvi, Tukiainen ja Töhönen.

40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -tittelin otti LaMK:n Niko Korsumäki maksimipistein. Tampereen Motocrossin Vesa Silvan on Suomen Cup -hopeamitalisti ja Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Marko Ylä-Pöntinen -pronssimitalisti. Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Erno Pyykönen sijoittui sarjassa neljänneksi ja Mcc Nivalan Jani Ojakoski viidenneksi.

50-vuotiaissa veteraaneissa Suomen Cup -kultaa kuittasi Orimattilan Moottorikerhon Jarno Salmela, vaikkei hän ajanutkaan Ukkohallassa. Mikkelin Moottorikerhon (MMK) Anssi Viskari voitti perjantaina ja kuittaisi kaudestaan sarjahopeaa. Suomen Cupin pronssimitalisti on Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Marko Koivisto ennen Keski-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Osmo Määttälää ja LaMK:n Jouni Kariniemeä.

Myös kansallisten luokkien kausi päätökseen

Ukkohallassa järjestettiin kahden päivän aikana myös useiden kansallisten luokkien talven 2024 viimeiset kilpailut.

Perjantain luokista Micro Junioreiden kärkikolmikon muodostivat Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon Valtteri Naukkarinen, Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Leevi Ylianttila ja Heinäveden Moottorikelkkailijoiden (HeinMK) Oliver Pitkänen. Mini Junioreissa voitti Porvoon Moottorikerhon Valter Laine. HeinMK:n Topi Järvenpää oli toinen ja MMK:n Aarni Pöntinen kolmas. Junior 11-12 -luokan kolme ensimmäistä olivat LaMK:n Vertti Kotala, Varkaus Racing Teamin Vilho Ollikainen ja Polar Cross Moottorikerhon Mikael Meskus. Harrasteen ykköstilan kuittasi LaMK:n Jouko Mettiäinen. Toiseksi ajoi Joutsan Moottorikerhon Tommi Nyberg ja kolmanneksi Tuupovaaran Moottorikerhon Saga Forsell.

Lauantaina kansallisen Sport-luokan voitti Wintage Weikkojen Urmas Uutela ennen Taivalkosken Kelkkailijoiden Eetu Hietalaa ja Kainuun Moottorikerhon Aleksi Kemppaista.

Suorat lähetykset YouTubessa

Perjantain ja lauantain kilpailutapahtumien suorat lähetykset ovat katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:

Perjantai:

Lauantai:

Aiempien SM-osakilpailuviikonloppujen koosteet

Snowcrossin kolmen ensimmäisen SM-osakilpailuviikonlopun koosteet ovat katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:

27.-28.1.2024 Rovaniemi:

3.-4.2.2024 Parikkala:

2.-3.3.2024 Nivala:

Tulokset
SML SM-Snowcross, 4/4-osakilpailupaikkakunta, Ukkohalla, lauantai 27.4.2024

Pro:

 1. Aleksi Rehu, VRC, Lynx, 8:19.361
 2. Hermanni Aitto-oja, SCO, Lynx, +9.307
 3. Aki Pesonen, YLM, Ski-Doo, +10.230
 4. Aleksi Juntunen, PCMK, Ski-Doo, +11.908
 5. Matti Reinikainen, KkMKK, Lynx, +14.308
 6. Aki Pihlaja, LaMK, Lynx, +17.155

Pro, SM-loppupisteet:

 1. Aki Pihlaja, LaMK, Lynx, 296 pistettä
 2. Aki Pesonen, YLM, Ski-Doo, 242p.
 3. Aleksi Juntunen, PCMK, Ski-Doo, 216p.
 4. Aleksi Rehu, VRC, Lynx, 197p.
 5. Roy Ylä-Onnenvuori, PHMKK, Lynx, 172p.

Pro Lite:

 1. Topi Rinne, RoMK, Ski-Doo, 6:46.549
 2. Väinö Lehtonen, PCMK, Ski-Doo, +12.612
 3. Ville Lehtisalo, WW, Polaris, +16.641
 4. Atte Vanhatalo, PCMK, Ski-Doo, +18.726
 5. Emil Herten, NMSK, Lynx, +21.955

Pro Lite, SM-loppupisteet:

 1. Topi Rinne, RoMK, Ski-Doo, 315p.
 2. Jyri Pernu, LaMK, Polaris, 195p.
 3. Emil Herten, NMSK, Lynx, 190p.
 4. Thor David Rasmus, Norja, Ski-Doo, 177p.
 5. Väinö Lehtonen, PCMK, Ski-Doo, 165p.

Naiset:

 1. Emma Laamanen, Marjanpoimijat, Lynx, 4:40.098
 2. Venla Kauvosaari, LaMK, Ski-Doo, +7.964
 3. Mila Nevalainen, TuupoMK, Ski-Doo, +21.725
 4. Saga Forsell, TuupoMK, Polaris, +24.795
 5. Nanna Peteri, LaMK, Ski-Doo, +26.680

Naiset, SM-loppupisteet:

 1. Saga Forsell, TuupoMK, Polaris, 154p.
 2. Emma Laamanen, Marjanpoimijat, Lynx, 147p.
 3. Venla Kauvosaari, LaMK, Ski-Doo, 140p.
 4. Mila Nevalainen, TuupoMK, Ski-Doo, 102p.
 5. Victoria Laine, P-BMK, Lynx, 90p.

Junior 14-16:

 1. Niklas Isokääntä, OSMK, Arctic Cat, 4:24.328
 2. Niklas Pokka, LaMK, Polaris, +5.235
 3. Niklas Ollila, EtMK, Ski-Doo, +5.629
 4. Valtteri Kotala, LaMK, Lynx, +6.824
 5. Arttu Laurikkala, OSMK, Ski-Doo, +7.659

Junior 14-16, SM-loppupisteet:

 1. Niklas Ollila, EtMK, Ski-Doo, 166p.
 2. Niklas Isokääntä, OSMK, Arctic Cat, 131p.
 3. Valtteri Kotala, LaMK, Lynx, 124p.
 4. Peetu Joutsen, LaMK, Lynx, 106p.
 5. Niklas Pokka, LaMK, Polaris, 88p.

Sport, kansallinen:

 1. Urmas Uutela, WW, Ski-Doo, 4:53.555
 2. Eetu Hietala, TaiKe, Ski-Doo, +9.532
 3. Aleksi Kemppainen, KaMK, Lynx, +10.393
 4. Pasi Tornberg, KuusMK, Lynx, +12.437
 5. Anton Salmela, K-SMK, Lynx, +19.577

Kaikki tulokset:
https://tulosarkisto.fi/races/view/742
https://speedhive.mylaps.com/events/2581716

Sarjataulukot:
https://tulosarkisto.fi/championships/index/104/2024

SML SM-Snowcrossin kilpailukalenteri 2024
27.-28.1.2024 Rovaniemi
3.-4.2.2024 Parikkala
2.-3.3.2024 Nivala
26.-27.4.2024 Ukkohalla

23.-24.02.2024 Oulu Stadion Snowcross
9.3.2024 Jyväskylä SM-Viikko. Luokat Open ja Naiset

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross
www.youtube.com/mjpevents

Suomen Moottoriliitto ry.
www.moottoriliitto.fi