Pesoselle uran ensimmäinen SM-osakilpailuvoitto snowcrossissa

Pro Lite -luokan voittaja Aki Pesonen. Kuva: Teemu Kukkonen

Pesoselle uran ensimmäinen SM-osakilpailuvoitto snowcrossissa

Pro Lite -luokan finaalin ykköseksi ajanut Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesonen otti uransa ensimmäisen osakilpailuvoiton moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruussarjan osakilpailussa Kokkolassa lauantaina. Joonas Keskiaho jatkoi puolestaan voittokulkuaan Pro-luokassa.

Pesonen, 23, on Suomen, Ruotsin ja Norjan mestari moottorikelkkailun kesäisessä watercrossissa, mutta lumisella alustalla snowcrossissa oululainen ajaa vasta ensimmäistä kilpailukauttaan. Viitisen vuotta sitten suoritettu kokeilu snowcrossin harrasteluokassa ei sytyttänyt, mutta tälle kaudella Ivalosta kotoisin oleva Pesonen päätti kokeilla kilpailemista totisemmin. Ennen SM-kauden alkua irtosi voitto ja kakkossija kansallisessa kilpailussa. Kaksi viikkoa sitten Pesonen ajoi niin ikään Kokkolassa järjestetyssä SM-avauksessa toiseksi, mutta hän sai viiden sijan rangaistuksen hypättyään heiluvan keltaisen lipun vaikutusalueella. Nyt lauantaisessa kauden toisessa SM-osakilpailussa Pesonen kuittasi ykkössijan, vaikka päivä olikin haastava.

– On kiva voittaa, ja ykköstila irtosi vaikeuksien kautta. Meinasin jo alkuerien jälkeen pakata kamat ja lähteä kotiin, koska ajaminen oli niin vaikeaa. Emme saaneet kelkkaani sellaisiin säätöihin, joihin sen haluaisin. Eivät ne säädöt olleet finaalissakaan kunnossa, mutta voitto tuli. Lisäksi radan pitkä pattisuora ei sopinut minulle lainkaan, Pesonen perkasi päiväänsä.

Pesonen sai finaalierään hyvän lähdön ja nousi kärkeen muutaman kierroksen ajon jälkeen. Hän karkasi jo muilta, mutta lopussa Kuopion Moottorikerhon Oskari Laamanen nousi haastamaan Pesosen. Maalissa kaksikon välinen ero oli vain reilut puoli sekuntia.

– Sain ajaa liian rauhassa enkä huomannut, että takana oltiin lopulta ihan kannassani. Onneksi sain puristettua voiton.

Pro Liten kolmannen sijan vei Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen.

SM-snowcrossin pääluokassa, Prossa, järjestettiin kauden kolmas osakilpailu, jonka voitti kahden aikaisemman tapaan Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho. Kemijärven Moottorikerhon Topi Posti ajoi toiseksi ja Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo kolmanneksi.

11-14-vuotiaiden Junior 11-14 -luokan Suomen Cupin toisen osakilpailun voiton ajoi Lapin Moottorikelkkailijoiden Vertti Kaihua. Toinen oli Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Herten ja kolmas Polar Cross Moottorikerhon Väinö Lehtonen.

Veteraanien Suomen Cup -osakilpailun ykkönen oli Lapin Moottorikelkkailijoiden Niko Korsumäki, toinen Orimattilan Moottorikerhon Jarno Salmela ja kolmas Kuopion Moottorikerhon Arto Järvenpää.

Kansallisissa luokissa harrasteen voittoon ajoi Kuusamon Moottorikelkkailijoiden Sami Kajava, Mini Juniorin Lapin Moottorikelkkailijoiden Eemeli Juujärvi, Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Emil Isokääntä.

Kilpaileminen jatkuu Kokkolassa sunnuntaina, jolloin on vuorossa SM-osakilpailu luokissa Pro, Pro Lite, Naiset ja Junior 14-16. Lisäksi Sport-luokassa ajetaan Suomen Cup -osakilpailu.

SML SM-Snowcrossin lauantaisen osakilpailun live-stream on katsottavissa jälkilähetyksenä YouTubessa:
www.youtube.com/mjpevents

Sunnuntain kilpailun live-streamia pääsee seuraamaan osoitteessa:
www.youtube.com/mjpevents

Tulokset
SML SM-Snowcross, SM-osakilpailuviikonloppu 2/4, Kokkola, la 20.3.2021
Polar Cross Moottorikerho ry, Kokkolan Moottorikelkkailijat ry.

Pro
1. Joonas Keskiaho, LaMK, Lynx, 11:37.004
2. Topi Posti, KeMot, Ski-Doo, +8.703
3. Mikko Osmo, KauhMK, Lynx, +10.465
4. Miika Lammi, PCMK, Lynx, +1 kierros
5. Jere Tynkkynen, KkMKK, +1kier.

Pro Lite
1. Aki Pesonen, YLM, Polaris, 10:13.682
2. Oskari Laamanen, KMK, Arctic Cat, +0.655
3. Aleksi Juntunen, PCMK, Lynx, +7.054
4. Tuomas Lappalainen, YLM, Lynx, +16.800
5. Markus Roine, PukMu, Ski-Doo, +19.993

Kaikki tulokset
https://speedhive.mylaps.com/Events/1842204

SM- ja Suomen Cup -pistetilanteet
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

YouTube live-stream
www.youtube.com/mjpevents