Lapin Moottorikelkkailijoiden kuljettajat huippuasemista snowcrossin SM-kotikilpailuunsa

Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskala (28) johtaa 13-14-vuotiaiden Suomen Cupia. Kuva: Teemu Kukkonen.

Lapin Moottorikelkkailijoiden kuljettajat johtavat moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruussarjoista pääluokka Prota ja naisia, kun SM-kausi jatkuu seuran isännöimänä Rovaniemellä viikonloppuna. Pro Litessä Lapin Moottorikelkkailijoiden edustaja on toisena ja junioreissa kolmantena. Pro-luokan hallitseva Suomen mestari puolestaan palaa kilpailuihin.

Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Aki Pihlaja on hallinnut snowcrossin pääluokan, Pro-luokan Suomen mestaruussarjaa tänä talvena. Hän on napsinut maksimipisteet kaikista neljästä osakilpailusta. Viides osakilpailu on vuorossa sunnuntaina Rovaniemellä, missä poikkeuksena aiempiin kilpailuviikonloppuihin verrattuna ajetaan SM-pisteistä vain yhtenä päivänä. Kilpailuisäntänä Mäntyvaaran rata-alueella toimii Lapin Moottorikelkkailijat.

– Kausi on mennyt vakuuttavasti ja lähden hyvillä mielin Rovaniemelle, vaikka jäinkin viime viikonloppuna Oulussa Super Leaguen osakisassa toiseksi. Siellä kisattiin plussakelissä, missä en ole ajanut Lynx-kelkalla moneen vuoteen. Oli todella raskasta ajaa, kädet menivät tukkoon ja piti ”himmata”. Sääennuste lupaa Rovaniemelle pakkasta, mikä sopii minulle, Pihlaja ennakoi SM-sarjan voittoputken jatkaminen mielessään.

Pro-luokan kilpailuihin palaa Rovaniemellä hallitseva Suomen mestari, LaMK:n Joonas Keskiaho. Hän reväytti jalkansa SM-kauden avausviikonloppuna ja oli sivussa edellisestä SM-viikonlopusta koronavirustartunnan takia. Keskiahon Suomen mestaruushaaveet ovat kaikonneet, mutta ainakin Pihlaja odottaa Keskiahon kohtaamista.

– SM-osakisoissa ei ole ollut minulle haastajia muuten kuin alkukierroksilla, jos jotkut ovat päässeet edelleni startissa. Keskiaho ajaa lujaa, ja nyt on mielenkiintoista nähdä, miten hänellä on vauhtia tauon jälkeen.

Keskiaho on tyytyväinen, että hän pääsee jälleen kilpailemaan. Loukkaantuminen toi ajotaukoa kolmisen viikkoa ja ennen Kokkolan SM-osakilpailuviikonloppua todettu koronavirustartunta pakotti jälleen pois kelkan päältä.

– Mestaruus on mennyttä, mutta lähden pitämään hauskaa ja vähän ”haistelemaan” ajoa. Korona tuntui pitkään keuhkoissa ja muutenkin on mennyt monta ajoviikkoa ohi. Lähden nöyränä Rovaniemelle kokeilemaan, miltä kisaaminen tuntuu, Keskiaho summailee.

– Pihlaja on mennyt lujaa tänä talvena. Lähden itse tekemään parhaani ja katsomaan, mihin se riittää. Paineita ei ole.

Pro Lite -luokassa SM-kärkipaikkaa pitää Polar Cross Moottorikerhon Joona Karjalainen, joka on repäissyt jo hieman eroa haastajiinsa. Edellisen osakilpailun voittanut, LaMK:n Oliver Jaakola on sarjan kakkospaikalla. Kolmantena on Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Hermanni Aitto-oja.

– Lähdin tähän kauteen ilman varsinaisia tavoitteita, joten yli odotusten on kulkenut. Viimeksi tuli ensimmäinen voittoni Pro Litessä. Olisihan se mukava jatkaa siitä. Minulla on hyvät mietteet kotikisaan, muttei minkäänlaisia suorituspaineita, Jaakola kertoo.

Pro- ja Pro Lite -luokka ajavat kauden viidennen SM-osakilpailunsa sunnuntaina, jolloin järjestetään myös naisten ja 14-16-vuotiaiden Junior 14-16 -luokan kolmas SM-osakilpailu. Harjoitukset käynnistyvät kello 9:30 ja kilpaileminen karsintaerillä 10:50. Kilpailussa käytetään non-stop-aikataulua.

Kyseessä on yleisötapahtuma, johon pääsyliput maksavat 10 euroa. Kilpailupaikkana toimii Rovaniemen keskustasta alle kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Mäntyvaaran motocrossrata-alue osoitteessa Mäntyvaarantie 161, Rovaniemi.

Naisten sarjakärki Kylmälä koronan kourista Rovaniemelle

Naisten luokassa on ajettu kaksi SM-osakilpailua, joiden jälkeen sarjaa johtaa Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä. Ylivieskalainen on hallitseva Suomen mestari ja muutenkin hallinnut naisten luokkaa viime vuodet.

– Alkukausi tuntui hankalalta, koska olin treenannut vähän. Edellisessä kisassa ajo oli jo varmaa. Minulla on aina kisoihin mentäessä sellainen olo, että pystyn voittamaan, mutta minulla on myös paineita siitä. Tulee sellainen olo, että pitäisi pystyä voittamaan edelleen, mutta muutkin kehittyvät, Kylmälä sanailee.

– Lähden Rovaniemelle voittamaan, mutta minulla loppui koronakaranteeni vasta keskiviikkona. Olin puolitoista viikkoa kipeänä, tauti todellakin tuntui ja minulla on edelleen yskää. En tiedä, miltä kisaaminen nyt sitten tuntuu.

Tuupovaaran Moottorikerhon Mila Nevalainen on naisten SM-pisteissä toisena ja Kemijärven Moottorikerhon Elina Palojärvi kolmantena.

Junioreiden Pöykkö kärkisijat mielessä kotikilpailuunsa

14-16-vuotiaiden Junior 14-16 -luokan SM-sarjan ykköspaikka on Ruotsin Oscar Nikulan hallussa. Kahden osakilpailun jälkeen toisena on Rovaniemen Moottorikerhon Vertti Kaihua, joka on kerännyt yhtä paljon pisteitä kuin Nikula. Kolmospaikalta löytyy Lapin Moottorikelkkailijoiden 14-vuotias Aleksi Pöykkö.

– Kausi on vaikuttanut hyvältä. Olen tavoitellut top 3 -sijoja ja nyt olen sarjassa kolmantena. Kokkolassa meni paremmin kuin Parikkalassa, missä finaalin lähtöni hieman epäonnistui. Uskon minulla olevan mahdollisuudet voittaa Nikula ja Kaihua, mutta sijoitus kolmen kärjessä on silti tavoitteeni, rovaniemeläinen Pöykkö kertoo kotikilpailunsa alla.

Niskala hallinnut nuorempia junioreita

Rovaniemellä kilpaillaan myös lauantaina, kun radalla ovat 13-14-vuotiaat juniorit ja veteraanit kolmannen Suomen Cup -osakilpailunsa merkeissä. Lisäksi starttiviivalla nähdään lapsikuljettajat kansallisissa luokissa Micro Junior 7-9, Mini Junior 9-11 ja Junior 11-12. Radalla ovat myös Sport- ja Harrasteluokat.

13-14-vuotiaiden Junior 13-14 -luokan Suomen Cupia johtaa maksimipisteillä Lapin Moottorikelkkailijoiden (LaMK) Onni Niskala. Toisena on Enontekiön Moottorikerhon Niklas Ollila ja kolmantena Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne.

– En minä kauhean ylivoimainen ole ollut, vaikka ylivoimaa onkin ollut. On ollut kovia kamppailuja. Tulosten taustalla on se, kun lupasin itselleni viime vuonna, että treenaan koko kesän kunnolla. Koska olen treenannut, olen jaksanut ajaa kisoissa. Olen ottanut ensimmäiset voittoni ja on siistiä, että olen pärjännyt. Kärjessä ajamisen paineetkin ovat vähentyneet, kun olen voittanut useammin, 14-vuotias rovaniemeläinen Niskala kuvailee.

– Lähden Rovaniemen kisaan hyvillä ajatuksilla. Toivotaan parasta ja voittoa tavoittelen. Olin keskiviikkona treenaamassa radalla plussakelissä. Oli sohjoa ja tuli kunnolla lämmin. Viikonloppuun on luvattu pakkasta. Auringonpaiste olisi kiva.

40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup on kulkenut LaMK:n Niko Korsumäen tahdissa. Toisena on Orimattilan Moottorikerhon Jarno Salmela ja kolmantena Kuopion Moottorikerhon Arto Järvenpää.

50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupia hallitsee Tuupovaaran Moottorikerhon Mikko Nevalainen. Sarjakakkosena majailee LaMK:n Jouni Kariniemi. Kolmantena on Mikkelin Moottorikerhon Anssi Viskari.

Harjoitukset käynnistyvät kello 9:30 ja kilpaileminen karsintaerien merkeissä kello 11:15. Kilpaa ajetaan non-stop-aikataululla.

Suora lähetys Ruudussa, ISTV:ssä ja YouTubessa

Lauantain ja sunnuntain kilpailuja on mahdollista seurata suorana lähetyksenä Ruutu-palvelussa, ISTV:ssä ja MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
Lauantai:
https://youtu.be/qoec1Gd_jmc
Sunnuntai:
https://youtu.be/_e_OCJv7J64

Kuljettajainfo, aikataulu ja lisätiedot

Sarjojen pistetilanteet:
motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

SML SM-Snowcross 2022
SM 5.-6.2. Parikkala
SM 5.-6.3 Kokkola
SM 26.-27.3 Rovaniemi
SM 30.4.-1.5. Paljakka

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross