Lammi ja Keskiaho ratkaisevaan taistoon SM-kullasta – Snowcrossin kausi päättyy Ukkohallassa

Miika Lammi nousi Pro-luokan SM-sarjan kärkeen Kauhajoella. Kuva: Jari Lauri.

Snowcrossin kolmen vuoden takainen Pro Lite -luokan Suomen mestari Miika Lammi ja toissakauden Pro-luokan Suomen mestari Joonas Keskiaho ratkaisevat kuluvan talven Pro-mestaruuden, kun jäljellä ovat enää päätösosakilpailut Ukkohallassa perjantaina ja lauantaina.

Talvella 2021 moottorikelkkailun snowcrossin Pro-luokan Suomen mestaruuden voittanut, Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho hallitsi käynnissä olevan kauden alkua ja johti SM-sarjaa kolmen osakilpailun jälkeen. Kuukausi sitten Kauhajoella suunta kääntyi. Keskiaho kaatuili, kun Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi oli puolestaan varmassa iskussa. Lammi voitti viikonlopun kummatkin osakilpailut nousten Pro-luokan SM-sarjan johtoon. Toiseksi pudonnut Keskiaho on kuitenkin vain kahdeksan pisteen päässä, kun kausi päättyy perjantaina ja lauantaina ajettavilla, erillisillä osakilpailuilla Oulun läänissä sijaitsevan Hyrynsalmen Ukkohallan laskettelukeskuksessa. Yhdestä osakilpailusta voi kerätä karsintaerät ja finaalierä huomioiden jopa 45 pistettä, joten Lammin ja Keskiahon välillä ei ole mitään ratkaistu.

– Lähden kisaan tosi rauhallisin mielin ja varmoin ottein, vaikka ainahan sitä hieman jännittää. Tiedän, mihin pystyn, ja minulla on kova voitontahto, Lammi painottaa.

– Koko kauteni on ollut hyvä ja kuntoni on vain parantunut kevään edetessä, vaikka se voisikin hiipua kauden lopulla. Varmaan tulee kovaa vääntöä Keskiahon ja Juntusen Aleksin kanssa, mutta mestaruustaisto kulminoituu minun ja Joonaksen välillä.

Keskiaho voitti kauden kolme ensimmäistä osakilpailua ja oli kuukausi takaperin Kauhajoella toinen sekä kolmas.

– Vähän on nyt takaa-ajettavaa. Lähden ajamaan rennosti ja katsotaan lauantain jälkeen, mikä on tilanne sarjassa. Jos liikaa yrittää, menee vain huonommin. Pidetään hauskaa, Keskiaho kertoo maltillisen oloisesti.

– Minulle tuli ennen Kauhajoen viikonloppua jarrusormeen pieni vekki, mitä piti paikkailla. Se vaikutti vähän ajamiseen, mutta olihan minulla kisassa kolaria ja sellaista. Välillä tulee huonoja viikonloppuja, mutta sormi on nyt kunnossa. Lammi on ajanut hyvin, niin myös Juntunen, mutta minäkin lähden voittamaan Ukkohallaan.

Pro-luokan SM-sarjassa kolmantena on ensimmäistä mitaliaan jahtaava, Siilinjärven Vesan Joona Marin, joka lienee liian kaukana kirkkaammista mitaleista. Pistenelosena on moninkertainen Suomen mestari, Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo, joka mielii päättää kilpauransa SM-mitaliin. Sarjassa viidentenä oleva, Polar Cross Moottorikerhon Joona Karjalainen taistelisi SM-mitalista, mutta hän on loukkaantumisen takia sivussa sarjapäätöksestä.

Joonas Keskiaho on tiukasti mukana kamppailussa Pro-luokan Suomen mestaruudesta. Kuva: Jari Lauri.

Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Leevi Puustisella on erittäin vahva ote Pro Lite -luokan Suomen mestaruuteen, sillä hän johtaa sarjaa 44 pisteen erolla toisena olevaan seuratoveriinsa Joni Komulaiseen nähden. Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari sen sijaan kyttää vain kolmen pisteen päässä Komulaisesta. Lapin Moottorikelkkailijoiden Myrsky Rissanen on puolestaan yhdeksän pistettä Karista, joten hänellä on täydet mahdollisuudet nousta nelospaikalta taistoon SM-hopeasta ja -pronssista. Viidentenä oleva, Ruotsin lisenssillä kilpaileva Oscar Nikula ei ole jäänyt Rissasesta kuin 16 pistettä ja hänen takanaan seuraa useampi kilpailija aivan kannassa.

Kilpailupaikkana toimii Ukkohalla Resort osoitteessa Ukkohallantie 20, Hyrynsalmi.

Yleisön pääsyliput kilpailuun maksavat 15 euroa päivältä ja 20 euroa kahdelta päivältä. Alle 12-vuotiaat pääsevät seuraamaan menoa veloituksetta. Parkkipaikkamaksu on 5 euroa.

Kylmälä ja Herten kiinni Suomen mestaruuksissa

Naiset päättävät neliosaisen Suomen mestaruuskautensa Ukkohallan lauantaissa. Kolmen osakilpailun jälkeen mestaruusviittaa sovitellaan vahvasti Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälän harteille. Naisten luokkaa edelliset talvet hallinnut Kylmälä johtaa sarjaa 38 pisteen turvin ennen kakkospaikalla olevaa seuratoveriaan Venla Kauvosaarta. Kolmantena on Tuupovaaran Moottorikerhon (TuupoMK) Mila Nevalainen, jolta jäi edellinen osakilpailu väliin loukkaantumisen takia eikä hän pysty ajamaan myöskään Ukkohallassa. Nelospaikalta löytyy Kemijärven Moottorikerhon Elina Palojärvi, joka voi hyvinkin nousta SM-pronssille eikä ole SM-hopeakamppailustakaan ulkona. TuupoMK:n Saga Forsell ahdistaa Palojärven kannassa tasapisteissä kuudentena olevan Porvoon Moottorikerhon Victoria Laineen kanssa.

Myös 14-16-vuotiaat juniorit ajavat neljännen, eli viimeisen SM-osakilpailunsa lauantaina. Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Herten on repäissyt hienoisen eron sarjan piikkipaikalla. Toisena on Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne ja kolmantena Enontekiön Moottorikerhon Niklas Ollila ennen Polar Cross Moottorikerhon Atte Vanhataloa ja Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskalaa. Junior 14-16 -luokassa piste-erot sijoitusten kesken ovat todella pieniä, joten lopullinen sarjajärjestys voi muuttua vielä huomattavasti nykyisestä.

Kaksi päivää kovaa kilvanajoa

Pohjois-Suomen matkailu ja kehittämisyhdistyksen järjestämä Ukkohallan SM-päätös kerää vielä kerran kauden aikana snowcross-kuljettajat taistelemaan menestyksestä useassa eri luokassa. Muista osakilpailuista poiketen Ukkohallassa kilpaillaan viikonlopun sijaan perjantaina ja lauantaina. Perjantaina ajetaan iltapäivä- ja iltapainotteisesti, kun puolestaan lauantai käynnistyy aamulla ja jatkuu illalla kauden päätösbileiden merkeissä.

Pro ja Pro Lite taistelevat SM-pisteistä siis perjantaina ja lauantaina, naiset ja 14-16-vuotiaat juniorit lauantaina. Myös muita luokkia on mukana.

Perjantain ensimmäisellä kilpailupuolikkaalla radalla nähdään kaikkein nuorimmat kuljettajat luokissa Micro junior, Mini Junior ja Junior 11-12. Kyseisten luokkien kilpailupäivä käynnistyy harjoitusten osalta kello 14:00. Iltapäivällä harjoituksiinsa lasketaan kansallinen Harraste-luokka sekä Pro ja Pro Lite kello 16:00. Finaalierät käynnistyvät kello 20:00.

13-14-vuotiaat juniorit sekä 40- ja 50-vuotiaat veteraanit päättävät Suomen Cup -kautensa lauantaina. Kansallisena luokkana radalla nähdään Sport. Harjoitukset käynnistyvät kello 9:30 ja ne ajetaan luokkajärjestyksessä Junior 13-14, Veteraanit 40/50, Sport, Naiset, Junior 14-16, Pro Lite ja Pro. Myös karsintaerät ja finaalit käydään iltapäivällä samassa ajojärjestyksessä.

Kauden päätösgaala lauantaina

Snowcrossin SM-kauden 2023 päätösgaala järjestetään viimeisen osakilpailun ajojen tauottua Ukkohallassa lauantaina kello 19:30 omakustanteisella buffet-illallisella alkaen ja jatkuen sen jälkeen palkintojenjaolla kello 21:00. Tilaisuudessa palkitaan Suomen Moottoriliiton palkinnoin Suomen mestaruus- ja Suomen Cup -sarjojen mitalikolmikot. Lisäksi palkitaan kansallisten luokkien sarjojen kolme parasta, kyseiset palkinnot on lahjoittanut Ukkohallan SM-osakilpailun järjestäjä Pohjois-Suomen matkailu ja kehittämisyhdistys.

Päätösgaala jatkuu K18-tilaisuutensa kello 21:30 alkaen.

Iltahiminöissä telamatot löysää T. Kärkkäinen & Poing Poing -orkesteri.

Gaalaillallinen ja pääsylippu iltahiminöihin ostettavissa ennakkoon Ukkohallan verkkokaupasta TÄÄLTÄ.

Huom! Täysi-ikäisten kuskien, jotka ovat maksaneet kilpailun osallistumismaksun, ei tarvitse ostaa iltabilelippua erikseen.

Viikonlopun kilpailutapahtumia on mahdollista seurata suorana lähetyksenä MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
Perjantai

Lauantai

SM Snowcross Ukkohalla 21.-22.4.2023

Ukkohallantie 20, Hyrynsalmi
Pohjois-Suomen matkailu ja kehittämisyhdistys ry

Aikataulu
– Kellonajat voivat muuttua.

Perjantai 21.4.2023

Ilmoittautuminen ja katsastus kello 12:00-15:30.
Kuljettajakokous kello 13:30-15:30.

Kello 14:00 alkaen Micro junior 7-9, Mini junior 9-11, Junior 11-12:
Harjoitukset
Erä 1
Erä 2
Finaalit

Radan kunnostus

Kello 16:00 alkaen Harraste, Pro Lite, Pro:
Harjoitukset
Karsintakierros 1
Radan kunnostus
Karsintakierros 2
LCQ
Radan kunnostus
Finaalit kello 20:00 alkaen.

Lauantai 22.4.2023

Ilmoittautuminen ja katsastus kello 7:30-9:00.
Ohjaajakokous kello 9:00.

Kello 9:30 alkaen Junior 13-14, Veteraanit 40/50, Sport, Naiset, Junior 14-16, Pro Lite, Pro:
Harjoitukset
Radan kunnostus
Karsintakierros 1 kello 11:20 alkaen:
Radan kunnostus
Karsintakierros 2 kello 13:40 alkaen:
Radan kunnostus
LCQ
Finaalit

Pääsyliput
1 päivän lippu 15 euroa.
2 päivän lippu 20 euroa.
Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Lisätiedot ja lähtöluettelo

Sarjatilanteet

Sarjataulukoiden arkisto

SML SM-Snowcross 2023
28.-29.1.2023 SM 1 Rovaniemi
11.-12.2.2023 SM 2 Parikkala
18.-19.3.2023 SM 3 Kauhajoki
21.-22.4.2023 SM 4 Ukkohalla

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross