Lammi hurmiossa SM-snowcrossissa Kauhajoella

Miika Lammi hallitsi Pro-luokkaa Kauhajoen viikonlopussa. Kuva: Jari Lauri, omikron.kuvat.fi.

Miika Lammi oli hurmoksessa, kun moottorikelkkailun snowcrossin SM-kausi jatkui Kauhajoella viikonloppuna. Polar Cross Moottorikerhon kuljettaja voitti Pro-luokan kumpanakin päivänä nousten SM-sarjan kärkeen. Sunnuntaina Pro Lite -luokassa juhli Joni Komulainen, naisissa Saga Forsell ja junioreissa Emil Herten.

Kaudella 2020 Pro Lite -luokan Suomen mestaruuden vienyt Miika Lammi voitti ensimmäistä kertaa urallaan Pro-luokassa, kun hän oli kuluvan kauden kolmannen SM-osakilpailuviikonlopun lauantain ykkönen Kauhajoella. Lammi jatkoi vakuuttavaa menoaan myös sunnuntaina ottamalla jälleen voiton.

– On tosi hyvä fiilis. Hyvä lähtö ja pääsin keulaan ajamaan. Sain hyvän rauon vedettyä muihin ja vedettyä ”attackilla”. Rata oli aika kulunut ja alkoi tuntua, että koko mieskin loppuu kesken. Viimeisellä viidellä kierroksella näin, että on hyvä turvaväli ja voin ottaa rauhassa. Helposti tulee vahinko, koska rata oli niin heikossa kunnossa. Oli varmaan haastavin rata, millä olen ikinä ajanut. Ei minkäännäköistä rytmiä. Oli silti mukava ajaa, Lammi kertasi iloisena.

Pro-luokassa toiseksi sunnuntaina ajoi Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen ennen alussa kaatumisen seurauksena häntäjoukkoihin jäänyttä, Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiahoa. Kaksikko saapui ruutulipulle aivan toisissaan kiinni. Neljäs oli Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo ja viides Polar Cross Moottorikerhon Joona Karjalainen.

Pro Lite -luokan voitti Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Joni Komulainen. Toinen oli Ruotsin ajajalisenssillä kilpaileva Oscar Nikula ja kolmas Lapin Moottorikelkkailijoiden Myrsky Rissanen. Neljänneksi ajoi Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Riku Lauhaluoma ja viidenneksi Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Leevi Puustinen.

– Voitto maistuu tosi hyvälle. Tämä oli kauden ensimmäinen SM-voittoni. Viikonloppu on ollut vähän hankala loskalumen takia. Ei ollut oikein kytkinsäätöjä ja iskarisäädöt olivat vähän hakusessa, mutta saimme ne toimimaan. Nyt sain lähdön onnistumaan ja pääsin ajamaan siten, ettei lentänyt hirveästi loskaa naamaan, joten oli ihan mukavaa, Komulainen kuvaili.

Naiset ajoivat sunnuntaina kauden kolmannen osakilpailunsa, jonka voiton vei Tuupovaaran Moottorikerhon Saga Forsell. Toinen oli SM-sarjaa johtava Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä ja kolmas Kemijärven Moottorikerhon Elina Palojärvi.

Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Herten voitti 14-16-vuotiaiden junioreiden kauden kolmannen SM-osakilpailun. Rovaniemen Moottorikerhon Vertti Kaihua ajoi toiseksi ja Enontekiön Moottorikerhon Niklas Ollila kolmanneksi.

Lammi ja Osmo onnistujina

Lammi otti uransa ensimmäisen Pro-luokan voiton lauantaina, jolloin kilpailtiin sunnuntain tapaan leudon kelin pehmittämällä radalla. Lammi johti finaalierää alusta alkaen, kunnes Keskiaho nousi kärkeen erän loppupuoliskolla. SM-sarjaa johtaneen Keskiahon riemu ei kestänyt kauaa, sillä hän osui jo seuraavalla kierroksella kierroksella jääneen kuljettajan kanssa yhteen hypyssä pudoten kelkkansa kyydistä. Lammi nousi takaisin ykköseksi ja ajoi voittoon ennen Keskiahoa.

– Ensimmäinen Pron finaalivoitto on hyvä juttu, mutten ole oikein tyytyväinen ajooni. Ei lähtenyt sellainen hyvä ”flow” päälle kuten alkuerissä. Rata oli vaikean raskas, mutta isoin ongelma oli kierroksella ohitettavien kanssa. Sohjoa lensi naamaan ja niin, Lammi kuvaili varsin vaatimattomasti lauantaina.

Moottorikelkkailussa kuljettajiensa kautta meritoitunut Kauhajoen Moottorikelkkailijat isännöi vasta ensimmäistä kertaa Suomen mestaruussarjan osakilpailua, joten seuran väreissä useita Suomen mestaruuksia ja SM-mitaleja voittanut Mikko Osmo pääsi vihdoin ajamaan kotikilpailunsa. Osmo kuittasi lauantaina palkintokorokesijan ollen kolmas. Sunnuntaina hän oli neljäs.

Lammi nousi Pro-luokan SM-sarjan johtoon pudottaen Keskiahon toiseksi, kun takana on nyt viisi osakilpailua. Siilinjärven Vesan Joona Marin on kolmantena, Osmo neljäntenä ja Joona Karjalainen viidentenä.

Pro Lite -luokan SM-sarjassa mennään lauantaina Kauhajoella voittaneen Leevi Puustisen tahdilla. Viiden osakilpailun jälkeen toisena on Joni Komulainen ja kolmantena Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari. Nelospaikkaa pitää Myrsky Rissanen ja viidentenä on Oscar Nikula.

Polar Cross Moottorikerhon kuljettajat ottivat kaksoisvoiton Pro-luokassa sunnuntaina, kun Miika Lammi (kesk.) ajoi ykköseksi ja Aleksi Juntunen (vas.) toiseksi. Kolmas oli Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho.

Forsellin ensimmäinen

Naisten SM-avauksen voittanut Tuupovaaran Moottorikerhon Mila Nevalainen oli Kauhajoelta sivussa stadionsnowcrossissa tapahtuneen loukkaantumisensa jäljiltä. Saga Forsell, Taru Kylmälä ja Elina Palojärvi pitivät kuitenkin huolen siitä, että sunnuntainen SM-osakilpailu oli tasainen kärjen osalta. Kolmikko saapui ruutulipulle alle neljän sekunnin sisällä toisistaan. Kyseessä oli Forsellin ensimmäinen voitto naisten luokassa.

– Hyvältä tuntuu, vaikka vähän käteen koskee, Forsell kertoi hymyssä suin suorassa lähetyksessä.

Naisten neljäs oli Porvoon Moottorikerhon Victoria Laine ja viides alkukierroksilla kärkipaikalta kaatunut Lapin Moottorikelkkailijoiden Venla Kauvosaari.

Kylmälä jatkaa SM-sarjan ykkösenä. Kauvosaari nousi toiseksi ja Nevalainen putosi kolmanneksi. Palojärvi on neljäntenä ja Forsell viidentenä.

14-16-vuotiaiden Junior -luokan kolmannen SM-osakilpailun kärkikolmikon muodostivat siis Emil Herten, Vertti Kaihua ja Niklas Ollila. Heidän perässään neljänneksi sijoittui alussa kaatunut, Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinne. Lapin Moottorikelkkailijoiden Aleksi Pöykkö oli viides.

Herten johtaa SM-sarjaa ennen Rinnettä ja Ollilaa. Polar Cross Moottorikerhon Atte Vanhatalo on pisteissä neljäntenä ja Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskala viidentenä.

Kansallisen Sport-luokan voitti Kuopion Moottorikerhon Nico Niskanen ennen MC-Kiteen Tom Forsellia ja Sulkavan Moottorikerho / UA:n Pekka Hirvosta.

SM-kauden viimeinen koitos järjestetään Ukkohallassa, missä kilpaillaan poikkeuksellisesti perjantaina ja lauantaina 21.-22. huhtikuuta.

Kauhajoen viikonlopun kilpailutapahtumien suorat lähetykset ovat katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
Lauantai

Sunnuntai


Tulokset
SML SM-snowcross, 3/4-osakilpailuviikonloppu, Kauhajoki, sunnuntai 19.3.2023

Pro:

 1. Miika Lammi, PCMK, Lynx, 15:40.479
 2. Aleksi Juntunen, PCMK, Ski-Doo, +4.571
 3. Joonas Keskiaho, LaMK, Lynx, +4.807
 4. Mikko Osmo, KauhMK, Lynx, +41.492
 5. Joona Karjalainen, PCMK, Lynx, +45.226

Pro Lite:

 1. Joni Komulainen, SoMoKe, Ski-Doo, 12:40.290
 2. Oscar Nikula, SWE, Ski-Doo, +13.771
 3. Myrsky Rissanen, LaMK, Lynx, +21.099
 4. Riku Lauhaluoma, KauhMK, Lynx, +25.277
 5. Leevi Puustinen, SoMoKe, Lynx, +39.737

Naiset:

 1. Saga Forsell, TuupoMK, Polaris, 8:34.124
 2. Taru Kylmälä, LaMK, Lynx, +2.817
 3. Elina Palojärvi, KeMot, Lynx, +3.965
 4. Victoria Laine, P-BMK, Lynx, +20.298
 5. Venla Kauvosaari, LaMK, Ski-Doo, +24.259

Junior 14-16:

 1. Emil Herten, J-PMK, Lynx, 10:17.123
 2. Vertti Kaihua, RoMK, Lynx, +15.819
 3. Niklas Ollila, EtMK, Ski-Doo, +18.141
 4. Topi Rinne, RoMK, Ski-Doo, +21.718
 5. Aleksi Pöykkö, LaMK, Ski-Doo, +25.889

Sport (kansallinen):

 1. Nico Niskanen, KMK, Lynx, 8:13.918
 2. Tom Forsell, MC-Kitee, Polaris, +5.784
 3. Pekka Hirvonen, SulMK/UA, Ski-Doo, +18.297

Kaikki tulokset:
https://speedhive.mylaps.com/Events/2130005
https://tulosarkisto.fi/races/view/625

Sarjataulukot

SML SM-Snowcross 2023
28.-29.1.2023 SM 1 Rovaniemi
11.-12.2.2023 SM 2 Parikkala
18.-19.3.2023 SM 3 Kauhajoki
21.-22.4.2023 SM 4 Ukkohalla

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross