Keskiaho tuplavoittoon Parikkalassa – Loukkaantumisista kärsineellä Lammilla kulkee

Joonas Keskiaho pokkasi Pro-luokan ykköstilat viikonlopulta Parikkalasta ja piti otteensa SM-sarjan kärkipaikassa. Kuva: MJP-Events.

Joonas Keskiaho otti varmoilla esityksillä kaksi osakilpailuvoittoa, kun snowcrossin Suomen mestaruuskausi jatkui Parikkalassa viikonloppuna. Pro Lite -luokassa juhlivat Leevi Puustinen ja Oscar Nikula. Naisissa vahvin oli Taru Kylmälä ja nuorissa Topi Rinne. Miika Lammi ajaa vakuuttavaa Pro-kautta loukkaantumisen jäljiltä.

Snowcrossin SM-talvi korkattiin kaksi viikkoa sitten Rovaniemellä, missä kaikki luokat ajoivat yhden osakilpailun. Tällä kertaa pääluokat Pro ja Pro Lite kilpailivat Parikkalassa SM-pisteistä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Lapin Moottorikelkkailijoiden Joonas Keskiaho voitti Pro-luokassa Rovaniemen jatkeeksi Parikkalan lauantain. Sunnuntaina Pron finaalierän lähdössä kiireisin oli Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Juha Haapamäki. Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi otti ykköspaikan välittömästi haltuunsa ja Keskiaho nousi varsin pian toiseksi. Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo alkoi muutaman kierroksen jälkeen ahdistaa Haapamäkeä samalla, kun Keskiaho tempaisi pienessä hetkessä Lammin kiinni ja painoi saman tien ohi kärkeen. Keskiaho karkasi pikavauhdilla Lammilta ja otti lopulta voiton lähes 20 sekunnin turvin. Lammi kuittasi kakkospaikan. Takana sitkeä finaalierän mittainen taisto päättyi Haapamäen kolmossijaan ja Osmon nelospaikkaan.

– Ei olisi paljon paremmin voinut mennä viikonloppu. Oli positiivinen yllätys. Ei sitä voi ikinä olla varma voitosta, sillä kaikki kilpakumppanit ovat kovia. Olin kuitenkin luottavaisin mielin, Keskiaho sanaili suoran lähetyksen haastattelussa finaalierän jälkeen.

Miika Lammilla on ollut hymy herkässä, sillä miehen ajo kulkee viime vuoden loukkaantumisten jäljiltä. Kuva: MJP-Events.

Lammi kuittasi Parikkalassa kaksi toista sijaa ja oli kakkonen myös kauden avauksessa Rovaniemellä. Talvella 2020 Pro Lite -luokan Suomen mestaruuden voittaneen Lammin viime vuosi oli haastava. Snowcrossin SM-avauksessa hänellä murtui selkänikamia neljästä kohdasta ja lisäksi tuli vammoja munuaisiin sekä keuhkoihin, mutta Lammi oli kilpailuissa mukana koko SM-kauden ajan. Heinäkuussa Lammi kärsi puolestaan pahan aivotärähdyksen motocrossin SM-osakilpailussa. Myös hänensä nenä murtui kahdesta kohdasta.

– Kesti pari kuukautta toipua kesän kaatumisesta, ja se vaikuttaa edelleen keskittymisvaikeuksien muodossa. Mutta treenasin syksyllä ja alkutalven aikana todella paljon ollakseni hyvässä kunnossa. Juoksin paljon ja tein salitreeniä, Lammi taustoittaa.

– Nyt onkin mennyt hyvin kisoissa. Pitää olla tyytyväinen kakkossijoihin, mutta haluan vielä viedä Keskiahon päänahan. Tämä oli nyt neljäs kisaviikonloppuni putkeen eikä minulla ollut paras ”flow”. Seuraavaksi tulee pieni lepotauko ennen Oulun stadioncrossia.

Kilpailuisäntiä Kärkikuntien Moottorikelkkakerhoa edustava Matti Reinikainen ajoi Pro-luokassa lauantaina seitsemänneksi ja sunnuntaina kahdeksanneksi. Viime kauteen SM-uransa päättänyt Jere Tynkkynen palasi puolestaan kotiradalleen fiilispohjalta. Lauantain hyvin alkanut finaali päättyi kuitenkin keskeytykseen tekniikkamurheiden takia ja sunnuntaina Tynkkynen keskittyi järjestely- sekä juontopuuhiin.

– Kaverilta meni kelkka rikki lauantaina, joten lainasin hänelle omaani sunnuntaille. Autoin sitten kerhoa kisajärjestelyissä ja olin kommentaattorina live-lähetyksissä. Ei siis jäänyt muisteltavaa kiikkustuoliin, mutta järjestäjän näkökulmasta oli todella onnistunut viikonloppu, Tynkkynen kertoi naureskellen.

Nikula, Kylmälä ja Rinne SM-luokkiensa ykkösiä

Pro Lite -luokan sunnuntain finaalierän starttimutkassa oli pientä ruuhkaa, mutta kärkipariksi muodostui välittömästi Ruotsin ajajalisenssillä kilpaileva Oscar Nikula ja Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden Leevi Puustinen. Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijoiden Eetu Kari aloitti kolmantena ja Lapin Moottorikelkkailijoiden Jyri Pernu neljäntenä. Heikomman startin ottanut, Rovaniemen Moottorikerhon Juuso Ylipahkala teki kunnon ohittelushow’n alkukierroksilla, kuten myös hänen takanaan Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Riku Lauhaluoma neljänneksi ja viidenneksi.

Kärjessä Nikula repi jo alkukierroksilla usean sekunnin etumatkan Puustiseen. Finaalin loppupuolella ero kaveni hetkellisesti kierroksella jääneiden ruuhkauttaessa kärkiparin menoa, mutta Nikula otti silti selvän voiton. Lauantaina voittanut Puustinen nappasi kakkospaikan. Kolmas oli Ylipahkala ennen Karia ja Lauhaluomaa.

– En olisi ikinä uskonut, että voitan. Koko päivä oli tosi hyvä. Olen tyytyväinen, Nikula iloitsi finaalin päätteeksi.

Naiset ja 14-16-vuotiaat juniorit ajoivat kauden toisen SM-osakilpailunsa sunnuntaina.

Naisten luokkaa viime talvina hallinnut Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä palasi ykköskorokkeelle jättäen SM-avauksen voittaneen Tuupovaaran Moottorikerhon Mila Nevalaisen toiseksi. Nevalainen pääsi finaalierän viimeisellä kierroksella Kylmälän kantaan, muttei kuitenkaan iskuetäisyydellä.

– On aivan äärimmäisen hyvä fiilis. Ei ole varmasti moneen vuoteen tuntunut voitto näin hyvältä. Nyt kun luokan taso on tosi kova, tuntuu oikein siltä, että taistellaan. Mila antoi kovaa painetta eikä antanut periksi. Se on hyvä. Vaihdettiin paikkoja useaan kertaan, hallitseva Suomen mestari Kylmälä innostui kertomaan.

Junior 14-16 -luokan ensimmäinen finaalistartti uusittiin varaslähdön takia. Uusintalähdössä Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Herten vetäisi kärkeen saaden Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinteen taisteluparikseen. Rinne nousi ykköseksi ja teki pikku hiljaa eroa Herteniin, joka alkoi ennemminkin taistella paikastaan Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskalaa vastaan. Ruutulipulle saavuttiin järjestyksessä Rinne, Herten ja Niskala, joka ei lopulta yltänyt kokeilemaan nousua toiseksi.

– On aivan mahtavat fiilikset! Finaali tuntui uskomattomalta! Ja koko päivä meni sopivasti, Rinne kertasi riehakkaasti.

Kansallisen Sport-luokan finaalia hallitsi Keski-Suomen Moottorikerhon Joona Tissari. Toiseksi sijoittui Kuopion Moottorikerhon Nico Niskanen ja kolmanneksi Sulkavan Moottorikerho/UA:n Pekka Hirvonen.

– On tosi hyvä fiilis. Vuoden ensimmäinen kisa ja ajo maistui, Tissari kertoi.

Suomen Moottoriliiton alaisen snowcrossin SM-kausi jatkuu Kauhajoella 18.-19. maaliskuuta. Sitä ennen kilpaillaan stadioncrossin Suomen mestaruudesta Oulussa Raksilan pesäpallostadionilla 24.-25. helmikuuta.

Viikonlopun kilpailutapahtumien suorat lähetykset ovat katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:
Lauantai


Sunnuntai


Tulokset
SM-snowcross, 2/4-osakilpailuviikonloppu, Parikkala, sunnuntai 12.2.2023

Pro:

 1. Joonas Keskiaho, LaMK, Lynx, 11:02.001
 2. Miika Lammi, PCMK, Lynx, +19.531
 3. Juha Haapamäki, EP-MoKe, Ski-Doo, +24.114
 4. Mikko Osmo, KauhMK, Lynx, +25.450
 5. Joona Marin, SiiVe, Lynx, +28.674

Pro Lite:

 1. Oscar Nikula, SWE, Ski-Doo, 8:52.322
 2. Leevi Puustinen, SoMoKe, Lynx, +3.661
 3. Juuso Ylipahkala, RoMK, Lynx, +6.081
 4. Eetu Kari, EP-MoKe, Ski-Doo, +7.220
 5. Riku Lauhaluoma, KauhMK, Lynx, +18.892

Naiset:

 1. Taru Kylmälä, LaMK, Lynx, 6:47.278
 2. Mila Nevalainen, TuupoMK, Ski-Doo, +1.075
 3. Nanna Peteri, LaMK, Lynx, +11.584
 4. Venla Kauvosaari, LaMK, Ski-Doo, +13.341
 5. Victoria Laine, P-BMK, Lynx, +35.107

Junior 14-16:

 1. Topi Rinne, RoMK, Ski-Doo, 7:31.132
 2. Emil Herten, J-PMK, Lynx, +4.393
 3. Onni Niskala, LaMK, Lynx, +6.992
 4. Niklas Ollila, EtMK, Ski-Doo, +18.866
 5. Aleksi Pöykkö, LaMK, Ski-Doo, +22.123

Kaikki tulokset

Sarjataulukot

SM-Snowcross 2023
28.-29.1.2023 SM 1 Rovaniemi
11.-12.2.2023 SM 2 Parikkala
18.-19.3.2023 SM 3 Kauhajoki
21.-22.4.2023 SM 4 Ukkohalla

www.sm-snowcross.fi
www.facebook.com/snowcrossSM
www.instagram.com/smsnowcross