Keskiaho, Puustinen, Nevalainen ja Vanhatalo voittoihin snowcrossin SM-avauksessa

Joonas Keskiaho palasi Pro-luokan SM-osakilpailuvoittajaksi Rovaniemellä. Kuva: Jari Lauri.

Moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruuskausi starttasi menneenä viikonloppuna Rovaniemellä. Pro-luokan avauksen ykkönen oli Joonas Keskiaho, kun Leevi Puustinen juhli puolestaan Pro Lite -luokan voittoa. Naiset vei nimiinsä Mila Nevalainen ja 14-16-vuotiaiden voittaja oli Atte Vanhatalo.

Snowcrossin neljän viikonlopun mittainen SM-kausi avattiin Rovaniemen Mäntyvaarassa perinteisellä Pakkaskisalla. Sunnuntaina kilpailtiin Suomen mestaruuspisteistä, kun jo lauantaina käynnistyi Suomen Cup -kausi maustettuna kansallisten luokkien lähdöillä.

Toissa talven Pro-luokan Suomen mestari Joonas Keskiaho aloitti SM-kauden 2023 vahvasti viemällä finaalierän ylivoimaisesti sunnuntaina. Isäntäseura Lapin Moottorikelkkailijoiden kuljettaja otti ykköspaikan haltuunsa jo lähdössä ja karkasi erän aikana muilta. Toiseksi sijoittui Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi, joka nappasi kakkospaikan haltuunsa hetki startin jälkeen. Kolmanneksi ajoi Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Mikko Osmo.

– Kyllä hiki tuli ja rata pisti puuskuttamaan hyväkuntoisenkin. Yllätyin vähän itsekin, miten jaksoin tyrkätä tuolla lailla. Olen tyytyväinen, Keskiaho viittasi kilpailua edeltäneeseen kuumeiluunsa MJP-Eventsin suorassa lähetyksessä.

Pro Lite -luokan SM-avauksen finaalierän starttimutkassa rytisi usean kuljettajan kolarin merkeissä. Alkumatka taittui Sonkajärven Moottorikelkkailijoiden (SoMoKe) Leevi Puustisen ja Lapin Moottorikelkkailijoiden Myrsky Rissasen johdolla. Kaksikko karkasikin muilta ja saapui maaliin Puustisen ottaessa vakuuttavasti voiton ja Rissasen kuitatessa kakkospaikan. SoMoKen Joni Komulainen sijoittui kolmanneksi.

– Hyvältä tuntuu. Pyrin alkuun repäisemään pitkän kaulan muihin ja sitten sainkin ajaa varmemmin. Oli haastava rata, joten ei tarvinnut kuluttaa itseään ihan loppuun. Jäin startissa pikkuisen sumppuun, mutta pääsin kuitenkin kiertämään kolarikasan sisäkurvista, Puustinen kertasi finaalierän tapahtumia.

Leevi Puustinen voitti Pro Lite -luokan Mäntyvaaran radalla. Kuva: Jari Lauri.

Tuupovaaran Moottorikerhon Mila Nevalainen otti naisten ensimmäisen SM-osakilpailun finaalierän kärkipaikan haltuunsa heti lähdössä ja piti sijoituksensa ruutulipulle saakka, vaikka naisten kilpailuja aiemmilla kausilla hallinnut Lapin Moottorikelkkailijoiden Taru Kylmälä haastoi käytännössä koko finaalierän ajan häntä. Kylmälän jälkeen kolmanneksi ajoi Ruotsin Wilma Jonsson.

– Ei kai tässä voi muulta tuntua kuin hyvältä. Yritetään seuraavassa kilpailussa samaa, Nevalainen kommentoi ensimmäisen SM-osakilpailuvoittonsa jälkeen.

Mila Nevalainen voitti ensimmäistä kertaa naisten SM-osakilpailun. Kuva: Jari Lauri.

14-16-vuotiaiden Junior 14-16 -luokan SM-avauksessa Polar Cross Moottorikerhon Atte Vanhatalo käväisi startin jälkeen kärjessä, mutta ykköspaikan otti välittömästi haltuunsa Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskala. Finaalierä kääntyi Niskalan ja Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinteen hurjaksi taistoksi voitosta. Kaksikko vaihtoi usean kerran sijoituksia keskenään kahdella viimeisellä kierroksella. Rinne vetäisi toiseksi viimeisellä suoralla Niskalan ohi kärkeen, mutta Niskala kuittasi viimeisessä mutkassa sisältä ykköspaikan takaisin itselleen. Parivaljakon kelkat kolahtivat tilanteessa sen verran rajusti yhteen, että Rinne kaatui ja Niskala pääsi ajamaan ensimmäisenä ruutulipulle. Finaalierän jälkeen Niskala sai kuitenkin tilanteesta kymmenen sijoituksen rangaistuksen pudoten 11:ksi. Voiton otti Vanhatalo ennen Pietarsaaren Moottorikerhon Emil Herteniä ja Rovaniemen Moottorikerhon Vertti Kaihuaa. Rinne kuittasi lopulta viidennen sijan.

Atte Vanhatalo nousi Junior 14-16 -luokan voittoon värikkäiden loppuvaihden jälkeen. Kuva: Jari Lauri.

Lauantain Suomen Cup -luokissa voittoihin ajoivat 13-14-vuotiaiden Junior 13-14 -luokassa Lapin Moottorikelkkailijoiden Peetu Joutsen, 40-vuotiaissa veteraaneissa Keski-Suomen Moottorikerhon Pasi Kurkela ja 50-vuotiaissa veteraaneissa Haminan Seudun Moottorikerhon Joni Rinkinen. Kansallisissa luokissa ykkösijan veivät Micro Junioreissa Lapin Moottorikelkkailijoiden Jami Taali, Mini Junioreissa Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Eetu Luoto, Junior 11-12 -luokassa Polar Cross Moottorikerhon Toivo-Taneli Pauna, Sportissa Sulkavan Moottorikerho / UA:n Pekka Hirvonen ja harrasteessa Miehikkälän Moottorikerhon Jesse Eilers.

SM-kausi jatkuu Parikkalassa 11.-12. helmikuuta.

Viikonlopun kilpailutapahtumien suorat lähetykset ovat katsottavissa MJP-Eventsin YouTube-kanavalla: